Uluslararası işletmelerde kurumsal vatandaşlık ve etik
Corporate citizenship and ethics in international businesses
- Tez No: 583656
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE SARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası şirketler, küreselleşme, kurumsal vatandaşlık, kurumsal vatandaşlık uygulamaları, International companies, globalization, corporate citizenship, corporate citizenship practices
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kurumsal şirketler küreselleşme kavramıyla birlikte güç kazanan ve dünya üzerindeki rekabeti arttıran kurumlardır. Küreselleşmeyle kavramıyla birlikte özellikle ekonomik anlamda sınırların azalmasıyla birlikte çok uluslu şirketler dünya genelinde yayılarak farklı ülke ekonomilerine dahil olmaya başlamışlardır. Dünyadaki değişime tepkisiz kalmayan uluslararası şirketler için bu gelişim ve değişime entegre olabilmeleri için kurumsal vatandaşlık kavramı kaçınılmaz bir imkan sunmuştur. Değişen dünya düzeniyle birlikte kamuoyu şirketlerden sadece kaliteli ürün ve hizmet taleplerinin dışına çıkmışlardır. Taleplerde oluşan bu durum şirketlerin birer vatandaş olarak davranmalarını öngörmüştür. Şirketler de o ülkelerin vatandaşları gibi ekonomiye kaptıkları katılımın ve desteğin yanı sıra vatandaşlık özellikleri sergileme noktasına gelmiştir. Ticaret hayatına başladıkları her ülkenin problemlerini benimseyerek, ülkelerin problemlerini göz önünde bulundurarak ülkeye katkıda bulunmaya başlamışlardır. Bu kurumsal vatandaşlık örnekleri ülkelerin öncelikli problemlerine göre farklılık göstermektedir. Kurumsal vatandaşlık faaliyetlerini çevre, kültür, spor ve eğitim başlıkları altında yapan şirketler pazarlarına girdiği ülkelerde yalnızca istihdam yaratmakla kalmayarak aynı zamanda ülkenin öne çıkan problemlerini ele almışlardır. Bunu yaparken kendi üretim ve hizmetlerinden ortaya çıkan hammadde ihtiyacı, istihdam, çevre faktörü gibi konuların üzerinde durmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Corporate companies are the ones that gain strength with the concept of globalization and increase the competition in the world. Together with the concept of globalization, especially with the decrease of economic borders, multinational corporations have started to spread to different countries' economies by spreading around the world. The concept of corporate citizenship has inevitably provided an opportunity for international companies that are unresponsive to change in the world to integrate this development and change. With the changing world order, public opinion has gone beyond the demands of quality products and services. This situation in the demands made the companies to act as citizens. Companies, like the citizens of those countries, have reached the point of exhibiting citizenship characteristics as well as their participation and support in the economy. They started to contribute to the country by adopting the problems of each country where they started their trade life and by considering the problems of the countries. These examples of institutional citizenship vary according to the priority problems of countries. Companies engaged in corporate citizenship activities under the headings of environment, culture, sports and education not only created employment in the countries they entered into their markets, but also addressed the country's outstanding problems. In doing so, they emphasized the need for raw materials, employment and environmental factors arising from their production and services.