İş tatmini örgütsel bağlılık ilişkisi: Havayolu işletmesi çalışanları üzerine bir araştırma
Job satisfaction organizational commitment relationship: A research on airline employees
  1. Tez No: 583954
  2. Yazar: DAMLA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havayolu Çalışanları, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Airline Employees, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Emotional Commitment, Continuity, Normative Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle örgütler hem kendi ülkelerinde hem de farklı ülkelerdeki örgütlerle rekabet etmek zorunda kalmaktadır. Bu durum yoğun bir rekabet ortamının oluşmasına neden olmaktadır. Havayolu işletmeleri de, yoğun rekabet ortamında müşterilerin memnuniyetini sağlayarak varlıklarını devam ettirmeye ve daha çok kar etmeye çalışmaktadır. Hava yollarında müşteri memnuniyeti kadar çalışan tatmini de kritik değer taşımaktadır. Ayrıca örgütsel bağlılığın sağlanması yoluyla yetişmiş personelin çalışma yılı ortalamasının uzatılmasına da önem verilmektedir. Bu çalışmanın amacı havayolu çalışanlarının iş tatmini ile örgütsel bağlılıklarının arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde iş tatmini, ikinci bölümünde de örgütsel bağlılık kavramı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise; havayolu çalışanlarının iş tatminlerinin örgütsel bağlılıkları ile ilişkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sonucunda havayolu çalışanlarının iş tatmin düzeylerinin yüksek olduğu görülürken; duygusal bağlılık düzeyleri yüksek, devam ve normatif bağlılık düzeyleri ise orta düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the influence of globalization, businesses have to compete both in their own countries and in different countries. This creates an intense competition environment. Airline companies are trying to maintain their assets and make more profits by providing customer satisfaction in a highly competitive environment. Employee satisfaction as much as customer satisfaction in the airways is also critical. In addition, it is also important to extend the average working year of the personnel trained through the provision of organizational commitment. The aim of this research is to examine the relationship between job satisfaction and organizational commitment of airline employees. It has been investigated whether the airline employees' job satisfaction has an impact on their organizational commitment. In the first part of the study, job satisfaction and in the second part the concept of organizational commitment is explained. In the third chapter, the relationship between the job satisfaction and the organizational commitment of airline employees is investigated. As a result of the research, it is seen that the level of job satisfaction of airline employees is high; emotional attachment levels are high, and continuing and normative commitment levels are moderate. Also, it was concluded that there is a significant positive relationship between job satisfaction and organizational commitment.