İlkokullarda ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of digital literacy levels of teachers working in primary and secondary schools in terms of various variables
  1. Tez No: 584170
  2. Yazar: SERPİL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM CANAN GÜNGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital okuryazarlık, Sayısal okuryazarlık, Okuryazarlık, Digital literacy, Computational literacy, Literacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma ilkokullar ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerini çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada geleceğin okuryazar bireylerini yetiştiren öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeylerini belirleyerek ileride yapılacak olan çalışmalara destek olması çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Çalışmada uygun örnekleme yöntemi kullanılarak 2018-2019 öğretim yılında Üsküdar ve Şişli ilçelerinde ilkokullarda ve ortaokullarda görev yapan 345 öğretmenden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Hamutoğlu, Güngören, Uyanık ve Erdoğan (2017) tarafından uyarlanan Dijital Okuryazarlık Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri yüksek bulunmuştur. Dijital okuryazarlık düzeyleri tüm faktörlerine göre eğitim durumları ve cinsiyetleri bazında farklılık bulunamamıştır. Kişisel bilgisayara sahip olma, branş ve internette geçirdiği süre bakımından öğretmenlerin dijital okuryazarlık düzeyleri ve tüm faktörlerine göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğretmenlerin kıdemleri dijital okuryazarlık düzeyleri faktörlerine göre incelendiğinde tutum ve bilişsel faktörlerde farklılık bulunamamıştır. Öğretmenlerin bilgisayar kullandığı süre bakımından dijital okuryazarlık düzeyleri incelendiğinde teknik ve sosyal faktörlerde farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the digital literacy levels of primary and secondary school teachers according to various variables. In this research, the importance of the study is to determine the levels of digital literacy of teachers who educate future literate individuals and to support future studies. In this study, cross-sectional scanning model was used. The study consists of 345 teachers working in primary and secondary schools in Üsküdar and Şişli districts in 2018-2019 academic year by using appropriate sampling method. Digital Literacy Scale and personal information form adapted by Hamutoğlu, Güngören, Uyanık and Erdoğan (2017) were used as data collection tools. According to the results of the study, digital literacy levels of the teachers were found to be high. There were no differences in digital literacy levels in terms of educational status and gender according to all factors. Significant differences were found according to the digital literacy levels of teachers and all factors in terms of having personal computer, branch and time spent on internet. When the seniority of the teachers were examined according to the factors of digital literacy levels, there was no difference in attitude and cognitive factors. When the digital literacy levels of teachers were examined in terms of computer usage time, no differences were found in technical and social factors.