J. S. Bach altı viyolonsel süiti tema sergileri bağlamında bwv 1011 do minor beşinci suit
Bwv 1011 do minor fifth suite in the context of the thematic expositions of J. S. Bach's six cello suites
- Tez No: 584651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASU PERİHAN KARADUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Johann Sebastian Bach, Viyolonsel, Süit, Barok Dönem, Viyolonsel Süitleri, Johann Sebastian Bach, Cello, Suite, Baroque Period, Cello Suites
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Klasik Batı Müziği'nde hem enstrümantal hem de vokal müziğe olan etkileri Müzik Tarihi'nin sonraki dönemlerinde de sürmüş Johann Sebastian Bach'ın Altı Viyolonsel Süiti, viyolonsel repertuarının başlıca icra edilegelen eserlerinden olmuştur. J. S. Bach'ın, Müzik Tarihi'nde kendinden sonraki dönemlerde de devam etmiş etkisi, viyolonsel için bestelediği süitlerinde adeta yansımasını bulmuştur. Sözü geçen süitler, viyolonselin ses sınırları ve sonoritesi ile çalış imkanlarının ortaya koyulduğu tematik malzemeler sergileri içermiştir. J. S. Bach Altı Viyolonsel Süiti karakter, tematik malzeme, armoni, form, stil ve icra açısından birbirlerinden farklılık göstermiştir. BWV 1011 Do Minör Beşinci Süit, diğer süitlerdeki sunumlar bağlamında ele alındığında özellikle form ve tematik malzemeler sergisi bağlamında farklılıklar içermiştir. Prelude ve füg ile başlayan, altı süit içinde Fransız Süiti olma özelliğine sahip tek süit Beşinci Süit'tir. Bunlardan dolayı Do Minör Beşinci Süit, diğer süitler bağlamında incelenmesine olanak tanımıştır. Bu çalışma, J. S. Bach BWV 1011 Do Minör Beşinci Viyolonsel Süiti'ndeki melodik ve armonik yapılara dair sergileri, bunların işleniş biçimi olan formal kurgular çerçevesinde, Do Minör Beşinci Süit'in diğer beş süit ile olan benzerlikleri ve farklılıkları ekseninde incelemeyi amaçlamıştır. Do Minör Beşinci Süit'in incelenmesi, J. S. Bach ve eserleri, Barok Dönem çalgı müziği formları ve viyolonsel repertuarındaki Barok Dönem Geleneği'nde viyolonselin yeri ve bu geleneğe kadar olan tarihi gelişmeler bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Six Cello Suites of Johann Sebastian Bach, whose influences continued in later periods of the Music History both in instrumental and vocal music, have been one of the mostly performed works of the cello repertory. The influence of J. S. Bach, continued in later periods of the Music History, was almost reflected in the suites he composed for cello. Aforementioned suites included exhibitions of thematic materials which reveal the use of cello's sound limits, sonorities and performance abilities. J. S. Bach's Six Cello Suites have differed from each other in terms of character, thematic material, harmony, form, style and performance. In particular, the BWV 1011 Do Minor Fifth Suite includes differences in the context of form and the exposition of thematic materials, in the context of presentations in other suites. Amongst the Six Suites, Fifth Suite is the only French Suite that starts with prelude and fugue. Due to these differences in the context of other suites, the Do Minor Fifth Suite has made it possible to be examined. The aim of this study is to examine the exhibitions on melodic and harmonic structures in J. S. Bach BWV 1011 Do Minor Fifth Cello Suite in terms of their similarities and differences with the other five suites of Do Minor Fifth Suite within the scope of formal structures. Do Minor Fifth Suite has been examined within the context of J. S. Bach and his works, Baroque Period instrumental music forms and the place of the cello in Baroque Period Tradition and the historical developments until this tradition.