Eine studie zur bestimmung der kompetenzen von betreuungslehrer/innen bei der Deutschlehrerausbildung
Almanca öğretmen eğitimi sürecinde uygulama öğretmenlerinin yeterliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 584912
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN GENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uygulama öğretmeni yeterlikleri, almanca öğretmeni, delphi metodu, uygulama dersi, almanca öğretmeni eğitimi, mentor competencies, german teacher, delphi method, practicum, german teacher training
- Yıl: 2019
- Dil: Almanca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Teorik bilgilerin uygulama ile bütünleştirildiği uygulama dersleri, öğretmen eğitimi için çok önemlidir. Uygulama derslerinin etkili bir biçimde gerçekleştirilmesinde uygulama öğretmenleri etkin bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Almanca branşındaki uygulama öğretmenlerinin yeterliklerini araştırmayı ve doğrulamayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için üç aşamalı Delphi yöntemi tasarlanmıştır. Birinci aşama, açık uçlu anketler ve yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla ilgili yeterlikleri tanımlamak içindir. Bu aşama alanla ilgili uzmanlar, son sınıf öğretmen adayları ve uygulama öğretim elemanlarından toplanan verilerden elde edilen sonuçlardan oluşur. İkinci aşamada, daha önceki bulgulara dayanılarak likert tipi bir anket tasarlanıp maddeleri değerlendirmeleri ve yorumları için uzman gruplarına gönderilir. İkinci aşamada uzmanlar arası mutabık olmayı belirlemek için uzmanların değerlendirmelerinin birinci çeyrek son çeyrek, medyan ve çeyrekler arası genişlik değerleri betimsel istatistik yöntemi ile değerlendirilir. Son adımda, uzmanlara anketleri her madde için hesaplanmış istatistiksel sonuçlarla birlikte yeniden gönderilir. Bu aşamada uzmanlardan kararlarını gözden geçirmeleri ve sonuçlandırmaları istenir. Araştırmada hem nitel hem de istatistiksel veri analiz teknikleri kullanılmaktadır. Nitel veriler için değerlendirenler arası güvenilirlik analizi ile güvenilirlik sağlanmaktadır. Çalışmanın sonucunda Almaca öğretmenliği uygulama öğretmenlerinin sahip olması gereken 47 yeterlik maddesi oluşturulmuştur. Elde edilen yeterlikler hizmet öncesi Almanca öğretmenlerinin uygulama eğitimleri sürecinde nitelikli uygulama öğretmeni seçimi ve eğitimi için bir kılavuz olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The practicum courses which combine theoretical knowledge and practice are of great importance for teacher education. Mentor teachers have a significant role in the effectiveness of practicum. This study aims to investigate the German language mentor teachers' competencies and validate them. To achieve this aim, a three-step Delphi technique was designed. The first step is for defining the competencies by means of open ended questionnaires and semi-structured interviews. This step consists of data collected from the experts, senior pre-service teachers and teacher trainers at universities. In the second step, a likert questionnaire is developed by using the previous findings and then it is sent to the expert group to be evaluated and to get their comments. In this second step, in order to see the agreement among experts, first quarter, last quarter, median, and range values for expert evaluations are calculated by means of descriptive statistics. In the last step, the questionnaire is sent to experts once again together with the statistical results specific for each item. In this step, the experts are required to revise their answers and finalize their decisions. Both qualitative and statistical data analysis techniques are used in the study. Reliability for the qualitative data is ensured through inter-rater reliability analysis. At the end of this study, 47 competence items that German teaching mentors should have are created. The competencies at hand are presented as a guide for selecting and training qualified mentor teachers in the process of pre-service German teachers' practicum.