Türk Hukukunda kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi
In Turki̇sh Law, the prenciple of equality before public burdens
- Tez No: 585001
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜSLÜM AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kusursuz Sorumluluk, Kamu Külfetleri Karşısında Eşitlik İlkesi, Hakkaniyet, Flawless Liability, The Principle of Equality Before Public Burdens, Equity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
İdarenin hukuksal sorumluluğu; kamusal faaliyetler sonucunda, idare ile yönetilenler arasında yönetilenler zararına bozulan ekonomik dengenin yeniden kurulmasını, idari etkinliklerden dolayı bireylerin uğradığı zararın idarece tazmin edilmesini sağlayan bir hukuksal kurumdur. Bu kurum, kamusal faaliyetler nedeniyle yönetilenlerin malvarlığında ortaya çıkan eksilmelerin ya da çoğalma olanağından yoksunluğun veya uğranılan manevi zararların giderilebilmesi için aranılan koşulları, uygulanması gereken kural ve ilkeleri içine almaktadır. İdare, kural olarak yürüttüğü kamu hizmetiyle nedensellik bağı kurulabilen zararları tazminle yükümlü olup; idari eylem ve/veya işlemlerden doğan zararlar idare hukuku kuralları çerçevesinde, hizmet kusuru veya kusursuz sorumluluk ilkeleri gereği tazmin edilmektedir. Kusursuz sorumluluk, risk ilkesi ve kamu külfetleri karşısında eşitlik olmak üzere iki ilkeye dayanmaktadır. Kamu külfetleri karşısında vatandaşların eşitliği ilkesi; idarenin, nimetleri tüm toplum tarafından paylaşılan hukuka uygun eylem ve işlemlerin külfetlerinin belli kişi veya kişilerin üzerine kalmamasını, uğranılan zararın idarenin bir kusuru olmasa bile tazmin edilmesini öngörmektedir. Kamu hizmetlerinin görülmesi sırasında genel külfetler dışında fertlere ve ferdi mülkiyete verilen zararların, eylemle zararlı sonuç arasında nedensellik bağının bulunması koşuluyla kusursuz sorumluluk esaslarına göre kusur aranmadan hizmetin sahibi idarece tazmin edilmesi hukukun genel ilkeleriyle hakkaniyet kuralları gereğidir. Aksine bir durumda; bu hizmetten doğan zarar bir veya birkaç kişiye yüklenmiş olacaktır. Adaletin sağlanması ve idarenin sorumluluğunun belirlenmesi açısından, kusursuz sorumluluğu açıklayan temel ilkenin tespiti önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışma kapsamında kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkesi, kusursuz sorumluluğunun temeli olarak anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The legal responsibility of the administration; as a result of public activities, it is a legal institution that ensures the re-establishment of the economic balance deteriorated to the detriment of the administrated and the detriment between the administrated and the governed, and that the administration compensates the damages suffered by individuals due to administrative activities. This institution covers the conditions, rules and principles to be applied in order to eliminate the decreases in the assets of the administrations due to public activities or the deprivation of the possibility of multiplication or the moral damages suffered. As a rule, the contracting entity is obliged to compensate for damages that can be linked to the public service. Damages arising from administrative actions and/or transactions are compensated in accordance with the rules of administrative law, service defect or flawless liability principles. Perfect responsibility is based on two principles: risk and equality in the face of public burdens. The principle of equality of citizens in the face of public burdens; the administration foresees that the burdens of the lawful actions and transactions whose blessings are shared by the whole society do not fall on certain individuals or persons, and that the damage suffered is compensated even if it is not a fault of the administration. Compensation of damages to individuals and individual property other than general burdens during the performance of public services is provided by the administration of the service without any defect in accordance with the principles of flawless liability provided that there is a causal link between the action and the harmful result is required by the general principles of law and equit yrules. In a contrary case; the damage arising from this service shall be borne by one or more persons. In terms of achieving justice and determining the responsibility of the administration, it is important to determine the basic principle explaining perfect responsibility. Therefore, theprinciple of equality in the face of public burdens has been tried to be explained as the basis of its flawless responsibility.