İnsan kaynakları yönetiminde iş analizinin yeri: Örnek bir uygulama
A case study: The role of business analysis in human resources management
  1. Tez No: 585510
  2. Yazar: ÖMER SELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FEHMİ ATASAĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, İş Analizi, İş Tanımı, Human Resources Management, Business Analysis, Job Description
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma günümüz iş dünyasında işletmeler için en önemli unsur olan insan kaynağının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu kapsamda insan kaynakları yönetiminin fonksiyonları incelenmiş ve çalışma insan kaynaklarının en önemli fonksiyonlarından biri olan iş analizi ve iş tanımlarının oluşturulması üzerine kurgulanmıştır. Araştırma kapsamında Konya ilinde faaliyet gösteren ve üretim süreçlerinin tamamına yakınını kendi yürüten bir imalat işletmesi seçilmiştir. Araştırmada bahsi geçen işletmenin örgüt yapısı yeniden hazırlanarak bu çerçevede iş analizleri yapılmış akabinde yönetim birimleri için iş tanımları oluşturulmuştur. Araştırma da Türkiye İş Kurumu tarafında hazırlanan iş analiz formu kullanılmıştır. İş tanım formunun ise bazı bölümleri firma için daha uygun olması amacıyla yeniden yapılandırılmıştır. Hazırlanmış olan iş tanım formları neticesinde işletmenin yönetim kademesinde yer alan pozisyonların yetki ve sorumlulukları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda oluşturulan iş tanımları işletmenin insan kaynaklarının diğer fonksiyonlarını yerine getirmesi sırasında yetkili birimler tarafından referans olarak kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study reveals the importance of effective and efficient use of human resources, which is the most important element for today's enterprises. This study examines the functions of human resources management and also focuses on job analysis and job descriptions, one of the most important functions of human resources. Within the scope of the research, a manufacturing enterprise operating in the Konya industry and carrying out almost all of its production processes was selected. The organizational structure of the enterprise mentioned in the research was re-prepared and job analyzes were conducted within this framework and job descriptions were created for the management units. Research was conducted using job analysis form Turkey prepared by the Employment Agency. Some parts of the job description form have been restructured in order to be more appropriate for the company. Authorities and responsibilities of the positions in the management level of the enterprise have been determined through the job description forms prepared. Job descriptions created as a result of the research can be used as reference by the competent units during the fulfillment of other functions of the human resources of the enterprise.