Ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar dersinde pedagojik sanat eleştirisi yönteminin öğrencilerin görsel okuryazarlık becerilerine etkisi
The effect of the pedegeogical art criticism method in visual arts class in secondary school in visual muscular skills of students
- Tez No: 585527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, pedagojik sanat eleştirisi, görsel okuryazarlık, Education of art, pedagogical art criticism, visual literacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar dersinde pedagojik sanat eleştirisi yönteminin öğrencilerin görsel okuryazarlık becerilerine olan etkisinin belirlenmesidir. Araştırma Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 8'inci sınıfta öğrenim gören 60 kız ve 30 erkek olmak üzere 90 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu öğrencilerin 45'i kontrol grubu ve 45'i ise denek grubunu oluşturmaktadır. Yöntem: Araştırmada uygulama öncesi ve sonrası kontrol ve deney gruplarında ölçme yapılmasını gerektiren, ön test ve son test kontrol odaklı yarı deneysel model kullanılmıştır. 90 kişilik deney ve kontrol gurubuna ön test ve son test olarak ''Görsel Okuryazarlık Yeterlilik Ölçeği'' uygulanmıştır. Kontrol grubunda müfredat programı ile dersler yürütülürken, Deney Grubunda pedagojik sanat eleştirisi yöntemiyle dersler yürütülmüştür. Bulgular: Verilerin analizinden elde edilen bulgulara göre 8. Sınıf Görsel Sanatlar derslerinde öğrencilere verilen pedagojik sanat eleştirisinin öğrenciler üzerinde görsel okuryazarlık becerilerine ilişkin olumlu ya da olumsuz sonucunun olup olmadığı, deney öncesi ve sonrasında anlamlı bir farkın olup olmadığı incelenmiştir. Deney grubunda pedagojik sanat eleştirisi yöntemiyle ve kontrol grubunda sadece görsel sanatlar müfredat programı ile görsel sanatlar dersler işlendikten sonra Görsel okuryazarlık ölçeği son test olarak her iki gruba uygulanmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Görsel okuryazarlık ölçeği son test puanları arasında fark deney grubu lehine anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Görsel sanatlar dersinde pedagojik sanat eleştirisi yöntemiyle ders işlenen öğrencilerin, görsel sanatlar ders müfredatına göre sanatlar eğitimi alan öğrencilere oranla görsel okuryazarlık becerilerinin daha fazla arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this research is to determine the effects of the pedagogical art criticism method on visual literacy skills of the students at the secondary school 8th graders visual arts lectures by thorough observation. This research has been applied to 90 students consisting of 30 male and 60 female students having education at the 8th grade bound to Provincial Directorate of National Education in Ağrı. 45 of these students form the control group while the other 45 form the subject group. Method: Before and after the research, pre-test and post-test control oriented half-experimental model has been used both on the control and subject groups. To the control and subject groups consisting of 90 people, as the pre-test and post-test ''The Visual Literacy Proficiency Scale'' has been applied. While the control group has been tested by the standard curriculum, pedagogical art criticism application program has been put to the use of the subject group. Findings: According to the acquired findings, the pedagogical art criticism given to the students at the lectures of 8th grader's visual arts have had any negative or positive results on the students related to visual literacy skills, and whether a meaningful change have taken place or not before and after the experiment has been analyzed. After giving visual arts lectures to the subject group with the method of pedagogical art criticism and to the control group with only visual arts curriculum, both of the groups have been tested out with the visual literacy proficiency scale as the post-test. The difference between the visual literacy proficiency scale post-test points of the students in the control and subject groups have been found out meaningful on behalf of the subject group. Results: At the visual arts lectures, student's skills of visual literacy, having lectures with pedagogical art criticism method, determined as much higher compared with the student's skills having lectures with visual arts curriculum.