EU Emission Trading System: Intermodal solutions to meet requirements
AB Emisyon Ticareti Sistemi: Gerekliliklerin sağlanması için intermodal çözümler
  1. Tez No: 585542
  2. Yazar: GÜLİZ TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT AKKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Transportation, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, AB politikaları, emisyon ticareti, kara taşımacılığı sektörü, çok modlu taşıma, Climate change, EU ETS, Effort Sharing Decision, Turkish Road Transportation Sector, Multimodality
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İklim değişikli konusunda artan duyarlılık ve küresel farkındalık, ulus üstü organizasyonları bu fenomenin olası geri dönülemez sonuçlarını önlemek üzere kararlı politikalar izlemeye yöneltti. Türkiye'nin en önemli ticari partneri olan Avrupa birliği, 2005 yılında dünyanın ilk çok uluslu ve en kapsamlı emisyon ticareti sistemi olan EU ETS'yi hayata geçirdi. EU ETS Avrupa Birliği üye ülkelerinde salınan sera gazlarının %45'ini kapsamakta, taşımacılık sektörünün de dahil olduğu geri kalan %55'lik kısım ise yine Avrupa Birliği'nin emisyon azaltıcı politikası olan Effort Sharing Decision ile düzenlenmektedir. AB'nin iklim değişikliğini önlemek üzere oluşturduğu politikalar yasal düzenlemelerin yanı sıra daha verimli kara taşımacılığı ağları yaratmak üzere tasarlanan altyapı yatırımlarını da içermektedir. Bu tez, Türk kara taşımacılığı sektörünün bu uygulamalara bağdaşan şekilde rekabetçi kalması, bunun da ötesinde bu uygulamalardan fayda sağlayabilmesi için EU ETS ve diğer düzenleyici politikaların prensiplerini, zayıf ve güçlü yanlarını incelemekte ve uygun tavsiyelerde bulunmaktadır. Tezin sayısal sonuçlarla desteklenmesi için bağımsız grup t-testi yöntemi kullanılmıştır. Tek modlu kara taşımacılığından çok modlu taşımacılık sistemine geçişin Türk kara taşımacılık sektörünün geleceğindeki önemi ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Escalating sensitivity and global awareness towards the climate change are pushing supranational organisations to apply strict policies to prevent irreversible outcomes. European Union, the biggest trade partner of Turkey, launched the first multinational and the most comprehensive emission trading scheme in 2005. EU ETS covers 45% or the emissions created by the member countries, while the rest 55% is regulated by Effort Sharing Decision. Transportation sector is not included in the EU ETS yet, however it is still governed by the ESD. EU is focusing on the climate change phenomenon not only by regulations, but also with investments in infrastructures especially for more efficient land transportation. The principles, weaknesses and opportunities of EU ETS and other regulatory policies and investments developed by the EU authorities are analysed to make recommendations for Turkish road transportation sector to comply, moreover, take advantage of those regulations. In order to support the thesis with quantitative results, independent samples T -Test is used. The shift from unimodal road transportation to multimodal transportation is found essential for the future of Turkish road transportation sector.