Beauty and the beast: Diagnosing narcissistic personality Disorder in Shelley's Frankenstein and Güntekin's Sara
Güzel ve Çirkin: Shelley'nin Frankenstein'ı ve Güntekin'in Sara'sında Narsisistik kişilik bozukluğunun teşhisi
- Tez No: 586451
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİNA CEMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Psychology, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Narcissism, personality disorder, Frankenstein, Sara, Güntekin
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez, Mary Shelley'nin Frankenstein romanının ana karakteri olan Victor Frankenstein ile, Reşat Nuri Güntekin'in Bir Kadın Düşmanı romanının ana karakteri olan Sara'nın kişilik özelliklerini incelemektedir. Hem Victor Frankenstein'in hem de Sara'nın, eşlik eden farklı kişilik bozukluklarıyla birlikte (comorbidity), narsisistik kişilik bozukluğundan muzdarip olduğunu ileri sürmekteyiz. Victor Frankenstein'da içedönük narsisistik kişilik bozukluğuyla birlikte obsesif kompulsif bozukluk görülmekte; Sara'daysa dışadönük narsisistik kişilik bozukluğuna histrionik kişilik bozukluğu eşlik etmektedir. Narsisistik kişilik bozukluğu olan insanlarda bazı ortak özellikler de bulunur; bu özellikler“karanlık üçlü”adı verilen bir şemsiye terim altında toplanırlar. Bunlar Makyavelizm, psikopati ve narsisizmdir. Peter Jonason ve Gregory Webster tarafından geliştirilen bir ölçeğe göre karanlık üçlünün ölçütleri manipülatiflik, hilekarlık, duyarsızlık, sürekli ilgi ve beğeniye duyulan açlık, pişmanlık hissetmeme ve etik dışı hareketleri kaygı duymadan sergilemedir. Sara ve Frankenstein'da narsisistik kişilik bozukluğunun özellikleriyle birlikte, eşlik eden bozuklukların ve karanlık üçlünün de özelliklerini teşhis etmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The present thesis examines the personality traits of Victor Frankenstein, the protagonist of Mary Shelley's novel Frankenstein, and of Sara, the protagonist of Reşat Nuri Güntekin's novel Bir Kadın Düşmanı. Our claim is that both Victor Frankenstein and Sara suffer from narcissistic personality disorder, comorbid with other disorders. Comorbidity refers to the existence of more than one disorder in the same person at the same time. In Frankenstein's case, vulnerable narcissism is comorbid with obsessive compulsive disorder, and In Sara's case, grandiose narcissism is comorbid with histrionic personality . People with narcissistic personality disorders are also known to have some other common traits under an umbrella term, the dark triad: Machiavellianism, psychopathy and narcissism. According to a rating scale developed by Dr. Peter Jonason and Gregory Webster, dark triads are measured by manipulativeness, deceitfulness, insensitivity, constant need for attention and admiration, lack of remorse, and lack of concern with morality of their own actions. We are going to try to identify the characteristics of narcissistic personality disorder in both Frankenstein and Sara, along with the traits of comorbidity and the dark triad.