Kurumsal sosyal sorumluluk ve işgücü piyasası: Endüstri içi denetim örneği Fair Labour Association (fla)
Corporate social responsibility and labor market: Industry internal audit example Fair Labour Association (FLA)
  1. Tez No: 587258
  2. Yazar: OGÜN KAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL URHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İşgücü Piyasası, Çalışma Standartları, Corporate Social Responsibility, Labour Market, Labour Standards
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tezin amacı Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) uygulamaları kapsamında endüstri içi denetim faaliyeti olarak işyeri davranış kurallarının (code of conduct) ,FLA örneğinde ele alınarak, KSS şeklindeki denetimlerin çalışma standart ve normları üzerinde hangi yollardan ve ne ölçüde etkili olduğunun değerlendirilmesidir. Bu yolla KSS faaliyetlerinin işgücü piyasasında sorunlara nasıl cevap verdiği ve FLA tarafından yapılan denetimlerin sonuç noktasında ne gibi bir işlerliğinin olduğunun ortaya konulmasıdır. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının içeriği ve bu içeriği yerine getirmek amacıyla hangi araçlara başvurulduğu değerlendirilecektir. Sosyal sorumluluk ve gönüllülük esaslı bu mekanizmaların nasıl işlediği, kampanya ve programların yürütülüş tarzı, yapılan çalışmaların sonuç ve değerlendirmelerinin kamuoyuna nasıl duyurulduğu, başta tüketiciler olmak üzere üçüncü şahıslara ne gibi müdahale mekanizmaları sunduğu incelenecektir. KSS uygulamalarında çalışma standartları ve normları hakkında hangi standartların denetime esas teşkil edeceği, bu standart ve denetimlerin gerçekten sosyal kamusal fayda yaratıp yaratmadığı incelenecek olup işgücü piyasası sorunları konusunda alternatif bir araç olma ihtimali tartışılacak ve endüstri içi denetimin bu kapsamda rolü anlaşılmaya çalışılacaktır. Üretimin ulusal sınırları ve ulusal karar mekanizmalarını aştığı küreselleşme çağında sendikaların güç kaybetmesi, sosyal standartların rekabet eksenine taşınması piyasanın endüstri ilişkilerinde farklı oluşumları gündeme getirmesine imkan tanımaktadır. Bu noktada sivil toplum örgütlerinin çevre, sağlık, insan hakları konularında olduğu gibi işgücü piyasasına ilişkinde projeler, yaklaşımlar geliştirdiği görülmektedir. Bilgi-iletişim teknolojilerini yoğun olarak kullanan, dönemin ruhuna uygun esnek örgütlenmelere sahip ve kendilerini hükümet dışı kurumlar olarak tanıtan bu kurumların kadın emeğinden çocuk işçiliğine, ayrımcılıktan göçe, örgütlenme özgürlüğünden işçi sağlığı iş güvenliğine kadar daha birçok sorunun çözümünde nasıl bir rol üstlendiği, işgücü piyasasını hangi yönlerde etkilediği Fair Labour Association (FLA) ele alınarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to evaluate the ways and to what extent the CSR-shaped audits have an impact on the working standards and norms within the scope of Corporate Social Responsibility (CSR) practices by considering the code of conduct as an activity within the industry. In this way, how CSR activities respond to the problems in the labor market and the effectiveness of the audits carried out by the FLA is to be demonstrated. The content of the concept of corporate social responsibility and the tools used to fulfill this content will be evaluated. It will be examined how these mechanisms based on social responsibility and volunteering work, how the campaigns and programs are conducted, how the results and evaluations of the studies are made public, and what intervention mechanisms they offer to third parties, especially consumers. It will examine which standards will be the basis of auditing about labor standards and norms in CSR practices, whether these standards and audits actually create social public benefit, and the possibility of being an alternative tool for labor market problems will be discussed and the role of internal auditing within this scope will be understood. In the era of globalization, where production exceeds national boundaries and national decision-making mechanisms, the loss of power of trade unions and the transfer of social standards to the competitive axis enable the market to bring about different formations in industrial relations. At this point, it is seen that civil society organizations developed projects and approaches in relation to the labor market as well as in environmental, health and human rights issues. These institutions, which use ICT extensively, have flexible organizations in accordance with the spirit of the period and introduce themselves as non-governmental institutions, what kind of roles they play in the solution of many problems from women's labor to child labor, discrimination, migration, freedom of association and occupational health and safety will be examined by Fair Labour Association.