Vergi Ceza Muhakemesinin işleyişi
Tax Criminal Procedure's process
- Tez No: 587342
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA TAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi, vergi ceza hukuku, vergi hukuku, Criminal procedure, tax criminal law, tax law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Devlet, sahip olduğu vergilendirme yetkisini, vergi hukukuna ilişkin normlar aracılığıyla icra etmektedir. Vergi ilişkisinin alacaklısı konumunda olmak devlete, vergi ceza hukuku anlamında riayet edilecek emirler koyabilme yetkisi tanır. Zira vergilendirme alanındaki düzenlemelere aykırı hareket edilmesi halinde bundan zarar gören devlet olmaktadır. Bu yüzden hürriyeti bağlayıcı ceza içeren vergi suçlarında korunan hukuki yarar; kamu otoritesidir. Böylece, devletin vergi politikasıyla temellenen vergilendirme yetkisi ile suç ve ceza siyasetiyle temellenen cezalandırma yetkisi arasında organik bir bağ kurulmuş olur. Vergi hukuku da her hukuk dalında olduğu gibi korunmaya değer bir takım hukuki değerleri öncelikle kendi hukuk disiplini içerisinde belirlemiştir. Bu hukuki değerlere koruma sağlayabilmek adına cezai nitelik arz eden hükümler geliştirmiştir. Böylelikle vergi ceza hukukuna ilişkin normlar, vergi hukukunun gayelerine ulaşabilmek üzere ceza hukukuna özgü bazı kurumları vasıta kılmıştır. Bu sayede vergi ceza muhakemesi adıyla yeni bir alan ortaya çıkmış olur. Bu alanın işleyişi hem iç hukukumuzda hem de uluslararası hukukun çizmiş olduğu yargılama kriterlerinde çeşitli istisnalar ortaya koymaktadır. Bu tezde, hukukun genel kriterleri ve vergi suçlarının, kendine özgü yargılanma usulü bağlamında vergi ceza muhakemesinin işleyişi tartışılacaktır. Bu çalışmada, ilk olarak literatür taraması aracılığıyla doktrinde konunun nasıl ele alındığı tespiti üzerine incelemeler yapılmıştır. Ayrıca, Yargıtay müzakerelerine katılım sağlanarak, vergi ceza muhakemesi kurumuna pratikte nasıl yaklaşım sergilendiği gözlemlenmiştir. Bu iki yönlü araştırma neticesinde, yeterli ilgiyi görmediği için bu alanın birbiriyle çelişen kurum ve kavramlar arasında sıkışıp kaldığı anlaşılmıştır. Dolasıyla bu tez çalışması, ayrıca zikredilmeye değer bir kurum olarak; vergi ceza muhakemesi kurumunun oluşturulması gerekliliğini öne sürer. Bu noktada ortaya konacak yaklaşım ve önerilerle de bu kurumun nasıl bir işleve sahip olması gerektiğinin altını çizer.
Özet (Çeviri)
The state exercises its taxation authority through the norms related to tax law. The government's status of being a creditor of tax relationships, gives it an authority to put binding orders in the meaning of tax criminal law. If the regulations of the field of taxation people are violated, the government will be affected negatively. Therefore, in tax offences, which involve punishment restricting of freedom, public authority is protected as legal benefit. Thus, an organic link is established between the taxation authority, based on the tax policy of the State, and the punishment authority, based on the crime and punishment policy. The values, which are established in the tax law and the possibility of these values' violation requires that tax laws contain provisions of criminal character. Tax criminal norms contribute to the means of criminal law and the purposes of tax law with their ability of judgment. In this way, we face a new area, which is called tax criminal procedure. The functioning of this field reveals various exceptions both in our domestic law and in the judicial criteria set by international law. In this thesis, the functioning of tax criminal procedure will be discussed in the context of the general criteria of the law and the specific procedure of the tax penalties. In this study, first of all, through literature review, it is determined that how the subject is handled in doctrine. Furthermore, it has been observed how the institution approaches the tax criminal procedure in practice by participating to the negotiations of the Court of Cassation. As a result of this two-way research, it was understood that this area was trapped between conflicting institutions and concepts due to the lack of receiving sufficient attention. Therefore, this thesis proposes the necessity of establishing a new tax criminal procedure institution. By the approaches and propasals, which are presented in this study, it also emphasized the required functionality of this institution.