Bilişim sektöründe teknolojinin planlanması
Planning of technology in sector of information technology
- Tez No: 588224
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Bilişim Sektörü, Teknoloji Planlama, Teknoloji Tahmini, Technology, İnformation Sector, Technology Planning, Technology Forecastin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İçinde bulunduğumuz çağda teknolojiye uyum sağlamak bireyler, kurumlar ve işletmeler açısından kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir. Özellikle sıkı rekabet şartlarında teknoloji planlaması işletmelerin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Bilişim sektöründe ise teknoloji planlaması bu sektörün özelliği gereği öne çıkan bir kavram haline gelmiştir. Bu yüzden bilişim sektöründe teknoloji planlamasına yaklaşımın araştırılması önemlidir. Bu araştırmada bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde teknoloji yönetimine yönelik bakış açısı ve teknoloji planlama faaliyetlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda İstanbul ilinde bilişim alanında faaliyet gösteren 20 işletmeden görüşme formu ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda bilişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde teknoloji planlama konusunda farkındalığın ve yapılan uygulamaların yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Bilhassa işletmelerin stratejik planlama, hedefleri ortaya koyma, sonuçları ölçme konusunda yetersiz oldukları tespit edilmiştir. İşletmelerin genellikle elde mevcut olan imkanlar ile normatif tahminden ziyade araştırma tahmini yaklaşımını benimsedikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this age, adaptation to technology has become an inevitable necessity for individuals, institutions and businesses. Especially in tight competition conditions, technology planning is vital for the sustainability of enterprises. In the IT sector, technology planning has become a prominent concept due to the characteristics of this sector. Therefore, it is important to investigate the approach to technology planning in the information sector. In this research, it is aimed to examine the perspective of technology management and technology planning activities in the companies operating in the Information Technologies sector. In this context, data were collected by interview form from 20 companies operating in the field of informatics in Istanbul. The obtained data were analyzed by descriptive analysis and content analysis. As a result of this study, it was found that awareness and applications about technology planning in the companies operating in the information sector are not sufficient. In particular, it has been found that enterprises are inadequate in strategic planning, setting goals and measuring results. It is observed that enterprises generally adopt research forecasting approach rather than normative forecasting.