Fedai'nin 'Bahtiyarname' eserinin dil üslup açısından incelenmesi
The Fedai's ah Bahtiyaname ' an investigation on linguistic
- Tez No: 588936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN GULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fedai, Bahtiyâr-nâme, sözdizimi, morfoloji, cümle çeşitleri, Bouncer, Bahtiyar-nâme, syntax, morphology, sentence types
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan klasik edebiyatı şairi Fedâî`nin“Bahtiyâr-nâme”adlı eserinin dil, üslup açısından incelenmesi amacını taşımaktadır.Çalışma giriş, dört bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Azerbaycan 16. ve 17. yy. genel tarihi ve bu dönem Azerbaycan Edebiyatının özelliklerinden bahhsedilmiştir. Birinci bölümde,Fedaî`nin hayatı ve edebi kişiliği, Bahtiyâr-nâme`nin kaynağı, doğuşu, gelişim sahası, mensur ve manzum Bahtiyâr-nâmeler ileBahtiyâr-nâme mesnevisinin muhteva (kendince yeniden ele alıp döneminin şartlarına göre yorumlaması) özellikleri tanıtılmıştır. İkinci bölüm Bahtiyâr-nâme`nin sözvarlığı inelenmiş olup, eserde Türkçe ve yabancı kökenli sözlüksel birimlerin kullanımı, deyim, atasözü gibi söz varlığının temel ögeleri ile birlikte; söz varlığı ile yakın ilişkili olan sözcüğün anlam bilgisinin eserde ne ölçüde yer aldığı gösterilmiştir. Üçüncü bölümde eser, Eski Türkçe, Eski Anadolu Türkçesi, Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi temelinde artzamanlı çalışma yöntemiyle şekil bilgisi açısından incelenmiştir. Dördüncü bölümde Bahtiyâr-nâme`nin sözdizimi başlığında kelime grupları, cümle ve cümle çeşitleri incelenmiştir. Ekler kısmında ise konu ile ilgilenler için Fedai'nin“Bahtiyarname”kitabının kapak sayfası, kitabın 34-50. sayfaları örnek olarak Pdf şeklinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the work of â Bahtiyâr-nâme in of Azerbaijan classical poet Fedâî in terms of language and style. The study consists of an introduction and four parts. In the introductory section, first of all, 16th and 17th centuries of Azerbaijan. general history and characteristics of Azerbaijani literature in this period. In the first chapter, the source, birth, development area, prose and verse of Bahtiyar-nâme, the life and literary personality of Bahtiyar-nâme, and the content of Bahtiyâr-nâme mesnevi according to the conditions of the period were introduced. The second part is the vocabulary of Bahtiyar-nâme, the use of lexical units of Turkish and foreign origin, the basic elements of vocabulary such as idioms and proverbs; The meaning of the word, which is closely related to vocabulary, is shown to the extent of the work. In the third chapter, the work was examined in terms of morphology. Old Turkish, Old Anatolian Turkish, Turkey Turkish and Azerbaijani Turkish examined in terms of basic grammar with diachronic study methods. In the fourth chapter, the word groups, sentence and sentence types in the syntax title of Bahtiyar-nâme are examined.