Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğrencilerinin öfke ifade etme biçimlerinin belirlenmesi
The Determination of the forms expressing the anger of the students from Zonguldak Karaelmas University
- Tez No: 58915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Öfke, öfke ifadesi, öfkeyle başetme, üniversite öğrencilerinde öfke. IV, anger, anger expression, coping with anger, anger among college students
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Araştırma, üniversite öğrencilerinin öfke ifade etme biçimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Zonguldak Karaelmas Üniversitesi mühendislik fakültesi, meslek yüksekokulu, sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu, fen edebiyat fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesinde öğrenim gören toplam 424 birinci sınıf ve son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Özer tarafından ülkemizde uygulanan“Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği ”kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programıyla bilgisayarda yüzdelik, Ki-kare, tek yönlü varyans analizi, iki yönlü varyans analizi ve Scheffe Testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Öğrencilerin arkadaş ilişkilerinde yaşadıktan sorunlar ve kimliklerine yönelik olarak algıladıkları olaylar nedeniyle en fazla öfke duygusu yaşadıkları saptanmıştır. Üniversite öğrencilerinin öncelikle öfkelerini kontrol ettiği, daha sonra öfkesini sırasıyla içe ve dışa atarak ifade ettikleri bulunmuştur. Kız öğrencilerin sürekli öfke düzeyleri erkek öğrencilerden daha yüksektir. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre öfkelerini daha iyi kontrol etmektedirler. Öfke kontrolü konusunda güçlük yaşadığını düşünen öğrencilerin yandan fazlası yardım isteminde bulunmuşlardır. Öğrencilerin çoğunluğu öfkelendikleri zaman, etkisiz bir yöntem olan duyguya yönelik baş etme yöntemini kullanmaktadırlar. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öfke düzeyini ve öfke ifade etme biçimini etkileyen değişkenler; öğrencilerin okuduğu bölüm, istediği bölümde okuma, yaş, cinsiyet, en uzun süre ile yaşanılan yerleşim yeri, anne babanın hayatta olması, Zonguldak' da kaldıklar yer, aile üyeleriyle sorun yaşama, sorunlarını aile üyeleriyle paylaşma durumu ve ailenin tutumu olarak belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This descriptive research was carried out to find out the way in which college student express anger. Sample of the research constitudes 424 first and final year students studing in different departments of Karaelmas University, including engineering, high job school, medical studies, science and literature and bussiness studies. Data was collected with personel data form and was assessed with“Trait anger and Anger Expression Scales”adapted by Özer to our country. Data was assessed with the help of the computer by using SPSS packet programme. Percentage, chi square, one way varience analyses, multiway varience analyses, Scheffe statistical test were carried out. For anger two most common reasons were found; first one is friendship problem and second one is perception towards their identify. University students first of all control their feeling of anger, secondly they anger/in and finally their anger/out. Female students continous feeling of anger is greater in male students. Male students control their anger better then female students. More then half of the students expressing problem in control of anger wanted help. Most of students when they encounter with a problem, they try to solve with sentimental approach which is not appropriate. According to the result of the research, factors affecting level of anger and the way of expressing of anger are as follows: department, age, sex, where he lived for a long time, whether parents are alive, where they live in Zonguldak, problem with family members, sharing the problem with family and family attitudes were found to be important. Some suggestions were made on basis of the results obtained.