دَورُ الذّكاءِ العاطِفيّ في تَنميَةِ الأداءِ التَّدريسِيّ لَدَى مُعَلِّمِي اللُّغةِ العَربيَّةِ للنّاطِقينَ بِغَيْرِها
Duygusal zeka ve Arapça öğretmenlerının mesleki yeterliliğinin oluşumuna etkisi
  1. Tez No: 589797
  2. Yazar: CİHAN KASSAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİTYAŞAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: duygusal zekâ, yetenekler, öğretim performansı, gelişme, emotional intelligence, skills, teaching performance, development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışmanın Amacı: Çalışma, duygusal zekâ ile diğer dilleri konuşan öğrencilerle Arapça öğretmeninin öğretim performansı arasında bir ilişki bulmayı amaçlamaktadır. Ve böylece Arapça öğretmenini gereken verimlilik seviyesine yükseltmek için duygusal zekanın bu performansın geliştirilmesindeki rolünü ortaya koymaktadır. Ayrıca Öğretmenlerin bu yöndeki ilgisini özgünlük ve performans mükemmelliği faktörlerinden biri olarak arttırma önerileri ortaya koydu. Ve bu beklentiler, İstanbul üniversitelerinden gelen akademisyenler grubu içinde duygusal zekâ gerçeğinin araştırılması yoluyla olacaktır. Çalışma Yaklaşımı: Bu çalışma, olgu ve olgunun yorumlanmasıyla ilgili veri toplanmasına dayanan analitik tanımlayıcı yaklaşıma dayanmaktadır. Çalışma Örneği: Çalışma örneği, İstanbul Marmara Üniversitesi'nden, İbn Haldun Üniversitesi ve İstanbul Dil Akademisi gelen yirmi sekiz akademisyen oluşmuştur, Eğitim Fakültesinden uzman tarafından belirlenen duygusal zekâ ölçütleri uygulandı ve araştırmacı tarafından hazırlanan öğretim performansının bir başka ölçüsü ise, anadili olmayanlara Arapça öğretmek konusunda uzmanlaşmış öğretim üyeleri tarafından değerlendirildi. Araştırma, yabancılar için Arap dili öğretmenlerinden oluşan bir örneklemede duygusal zekâ düzeyinin %77,2'le göreceli ağırlıkla ve performanslarının %86,58'le göreceli ağırlıkla yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca, örneklemenin dörtte birinin %5 öğretim performansıyla benzer bir IQ'ya sahip olduğu, örneklemenin yarısından fazlasının %10'luk bir benzerliğe sahip olduğunu göstermetedir. Arapçayı Arapça konuşmayanlara öğretmede uzmanlaşmış üniversite hocalarından örneklemenin zekâ düzeyi ile öğretme performansları düzeyi arasında bir ilişki olduğunu bulduk. Örnekleme üyelerinin duygusal zekâ ile öğretim performansları arasında istatiksel göstergeli farklılıkların bulunmaması cinsiyet değişkenleri, hizmet yılları ve Arapça hocasının uyruğuna atfedilir. Çalışmanın Tavsiyeleri: Çalışmanın sonuçları ışığında: Duygusal zekâ kavramı ve başarılı öğretmen kişiliğinin oluşumundaki önemi üzerine periyodik seminerler ve konferanslar vermek. Arapça anadili olmayanlar için Arapça öğretmenleri arasında duygusal zekanın gelişmesi için standartlar koymak. Eğitim kurumlarına, özellikle de Arap olmayan öğrenciler için Arapça eğitimine iş başvurusunda bulunan Arap öğretmenlerin duygusal zekâ seviyelerini ölçmek. Farklı seviyelerde bir performans elde etmek ve. Anadili Arapça anadili olmayanlara Arapçayı mükemmel bir şekilde öğrenmelerini kolaylaştırmak için anadili Arapça olmayanlara eğitim veren Arapça öğretmenleri için eğitici programlar hazırlamak.
Özet (Çeviri)
The Study Goal: The study aims to find a correlation between emotional intelligence and the teaching performance of the Arabic language teacher for learners who speak other languages, and thus reveal the great role of emotional intelligence in the development of this performance to raise the Arab teacher to the level of efficiency required, and come up with recommendations to increase the interest of teachers in this aspect as one of the factors of uniqueness and performance excellence. And that is through the study of the reality of emotional intelligence among the group of professors from the universities of Istanbul. The Study Approach: This study is based on the analytical descriptive approach, which is based on the collection of data on the phenomenon and its interpretation. The Study Sample: The study sample consisted of twenty-eight professors from the University of Marmara and Ibn Khaldun in Istanbul and Istanbul Academy of Languages, they were applied to a measure of emotional intelligence arbitrated by specialized professors from the Faculty of Education, and another measure of the teaching performance prepared by the researcher was judged by professors specialized in teaching Arabic to non-native speakers. The Study Result: The study found that the level of emotional intelligence in a sample of teachers of the Arabic language for other speakers was high with a relative weight of %77,2 and their performance was high with a relative weight of %86,58 the results also showed that a quarter of the sample had a similar IQ with a teaching performance of %5 and more than half of the sample had a similarity of %10. We find that there is a correlation between the level of intelligence in a sample of university professors specialized in teaching Arabic language to non-speakers with the level of their teaching performance, and the absence of differences with statistical indication between the emotional intelligence of the sample members attributed to sex variables and the number of years of service and nationality of the professor of Arabic. Recommendations of the Study: In the light of the results of the study: Holding periodic seminars and lectures on the concept of emotional intelligence and its importance in the formation of the personality of the successful teacher. Setting standards for the development of emotional intelligence among teachers of Arabic for non-native speakers. To measure the level of emotional intelligence of Arabic teachers who apply for jobs to educational institutions, especially Arabic education for non-Arab students. Designing instructional training programs for teachers of Arabic language for non-native speakers in order to achieve a distinct level of performance and to be able to facilitate the learning of Arabic for non-native speakers in the perfect way.