Özel sağlık kuruluşlarında tedarik zinciri yönetimi
Supply chain management in private healthcare organizations
- Tez No: 590212
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Özel Sağlık Kuruluşları, Özel Hastaneler, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Kuruluşları, Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Tıbbi Cihaz, Tıbbi Cihaz Tedariki, Private Healthcare Organizations, Private Hospitals, Healthcare Organizations, Supply Chain, Supply Chain Management, Medical Device, Supply of Medical Device
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan, en değerli varlığı olan sağlığının korunabilmesi ve kötüleştiğinde iyileştirilebilmesi ya da daha konforlu bir halde yaşayabilmesi için, sağlık profesyonellerinin yardımlarına ihtiyaç duyar. Sağlık kuruluşları, bu yardımları yapabilmek için kurulmuş hizmet sunucularıdır. Ülkemizde sağlık hizmeti kamu ve özel sektör tarafından sunulmaktadır. Son yıllarda kamu - özel işbirliğiyle kurulan şehir hastaneleri de hizmet sunucuları arasına eklemlenmiştir. Özel sağlık kuruluşları, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan büyük yatırımlarla kurulan işletmelerdir. Bu işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmesi ve hizmet sunumunu sürdürebilmesi için finansal yapılarını korumaya ve güçlendirmeye mecburdurlar. Tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin üretim yapabilmesi ve hizmet sunabilmesi için ihtiyaç duyduğu ürünlerin düzenli teminini sağlayan; ürün, bilgi ve para akışının olduğu bir sistemdir. Özel sağlık kuruluşlarının hizmet verebilmek için ihtiyaç duyduğu tüm ürünler, farklı alanlardaki çok sayıda tedarikçi tarafından sağlanmaktadır. İşletme, etkin ve verimli tedarik zinciri yönetimi ile işgücü, zaman ve para israfını önlerken; doğru miktardaki ve kalitedeki ürünlerin doğru zamanda, doğru yere, doğru fiyatla ulaştırılması müşterinin memnuniyetini arttıracaktır. Özel sağlık kuruluşlarının gider yaratan birimlerinden biri biyomedikal birimidir. Özel hastanelerin, biyomedikal biriminin kontrolünde yaptığı tıbbi cihaz alımları yüksek maliyetli yatırımlardır. Özel hastanenin tıbbi cihaz tedarikinin atıl kapasiteye yol açmadan, hastaneye alımının fayda sağlaması ve değer yaratması için tıbbi cihazların tedarik zinciri yönetiminin dikkatli yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, özel sağlık kuruluşlarında tıbbi görüntüleme cihazlarının tedarik zinciri yönetimi incelenmiştir. Ayrıca, özel bir hastanedeki tıbbi görüntüleme cihazlarının tedariki, uygulama örnek modeli olarak seçilerek bulgu ve değerlendirmeleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Health is the most important thing for humanbeing. People need healthcare professionals in order to protect and get better their health or live comfortably. Healthcare organizations are established for providing these services. In our country, public and private sectors provide healthcare services. In last decade, new healthcare organizations which is called“city hospitals”are established with public- private cooperation. Private healthcare organizations are established with real person and legal entity. Investment of private healthcare organizations is overcosting. These organizations need to protect and reinforce to their financial structure in order to maintain their existence and sustain their services. Supply chain management is a system which provides product with information and money that need to maintain their production and services. Private healthcare organizations supply to different suppliers that they need to maintaining their services. Organizations prevent waste of labor, time and money which they use mechanism of effective and productive suppy chain management and provide costumer satisfaction with delivery to right product and quantity in right time, right place and right price. Biomedical departmant is one of the most important cost units. One of the biomedical departmant's missions is purchasing medical devices which are very high cost. Supply Chain Management in medical devices is executed very carefully to avoiding unutilised capacity and value creation for organization. This study searches supply chaing management of medical imaging devices in private healthcare organizations.