Üniversite yerleşkelerinin köy toplumsal yapısına etkileri: İnönü Üniversitesi yerleşkesi örneğinde bir inceleme
The effects on village social structure of university campuses: A research in the example of İnönü University campus
- Tez No: 590862
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN EMEK İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Köy, Köylü, Toplumsal Yapı, Üretim İlişkileri, İnönü Üniversitesi, Village, Peasant, Social Structure, Production Relations, Inönü University
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dinamik bir yapıya sahip olan köy toplumsal yapıları, içinde bulunan dönemin koşullarına bağlı olarak değişip dönüşmektedir. Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar Türkiye'deki köylerin toplumsal yapısını etkileyen birtakım politik ve iktisadi dönüm noktaları mevcuttur. Söz konusu değişim köylerde meydana gelirken, köy toplumsal yapılarını etkileyen birtakım çevresel faktörler de olabilmektedir. Bu çevresel faktörlerden biri, yakın mesafede bulunan köylerin toplumsal yapılarını birçok açıdan etkileyen üniversite yerleşkeleridir. Köy yerleşimlerine yakın mesafede bulunan üniversite yerleşkelerinin köylüler üzerinde ekonomik, sosyal, kültürel vb gibi pek çok etkisi söz konusudur. Köylerin üniversite yerleşkeleri ile kurduğu ilişki ve bu ilişkinin yoğunluğu toplumsal yapılarına yansımaktadır. Bu çalışmada, Fırıncı Köyü'nün değişen ve dönüşen toplumsal yapısı ele alınırken köye yakın mesafede bulunan İnönü Üniversitesi'nin değişen bu yapı üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The village social structures, which have a dynamic structure, have been transforming and changing depending on the conditions of the current period. From the foundation of the Republic to the present day are available a number of political and economic turning points affecting the social structure of villages in Turkey. While respective alternation occurs in villages, there may also be a number of environmental factors affecting village social structures. One of these environmental factors is the university campuses which affects in many respects the social structures of villages that located close to. University campuses located close to the village settlements have many effects on the peasants, such as economic, social, cultural etc. The relationship that got in with the university campus of the villages and the intensity of this relationship have been reflecting in their social structures. In this study, whereas the changing and transforming social structure of Fırıncı Village was dealth with, the effects of Inönü University located close to the village on this changing structure were analyzed.