Bediüzzaman Said Nursi'de kötülük problemi
The problem of evil in Bediuzzaman Said Nursî
- Tez No: 591123
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Bediüzzaman, Kötülük Problemi, Ahiret, İhsan, Hikmet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın temel amacı felsefe tarihinde yüzyıllar boyunca tartışılagelen fakat bazı kesimlerce tatmin edici cevap bulunamayan kötülük problemine, Said Nursî üzerinden yeni bir çözüm kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, giriş bölümünde felsefe tarihinde kötülük problemi öz bir şekilde ortaya konmaya çalışılmış, Nursî'nin hayatından ve ilmi şahsiyetinden kısaca bahsedilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, Nursî'nin fiziki kötülük konusundaki görüşleri ele alınıp incelenmiştir. Bu inceleme sonunda onun bu tür kötülükleri ahiret açısından değerlendirdiği görülmüş, bunları insanın ebedî hayatına zarar vermediği müddetçe bir kötülük değil, aksine Allah'ın bir ihsanı olarak nitelendirdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ahlâkî kötülüğün arkasında yatan temel nedenler üzerinde durulmuş, Nursî'nin bu kötülüğün tek kaynağı olarak insanı sorumlu tuttuğu görülmüştür. Bu da genel olarak kadere iman perspektifinde ele alınmıştır. Son bölümde de, Nursî'nin neredeyse bütün eserlerinde özellikle vurguladığı dine gelen kötülük konusu üzerinde durulmuştur. Nihayetinde kötülüklerin arkasında yatan hikmetler nazara alınarak bakıldığında, insanın dini inancına zarar veren kötülüklerin, hakiki manada bir kötülük olarak nitelendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is bringing into a new answer via Said Nursî about evil problem that although have been discussing for ages in the history of philosophy but some people haven't been satisfied of the solutions. On the direction of this purpose, in the introduction content of evil is tried to explain as a summary, a brief information is gived about life and scientific personality of Nursî In the first part of thesis views of Nursî about physical evil is analyzed. At the conclusion of this study it is seen that Nursî evaluated this kind of evil from the point of future life and in his opinion unless these evils damage eternal life of human they aren't evils, contrarily they are goodness of God In the second part of thesis the main reasons of moral evil are clarified. It is comprehended that Nursî held responsible the human as a origin of this kind of evil. This responsibility is analyzed on perspective of belief in destiny At the epilogue, it is emphasized that evil which is damaging the religion was pointed to in nearly all of Nursî's works. Eventually underlying hidden cause of evil is considered, as a result it is deduced that the evil which damages relicious belief can be qualify as a real evil. Key Word: Bediuzzaman, The Problem of Evil, Future Life, Goodness, Hidden Cause