L'état actuel du Français langue étrangère en Syrie et les départements de Français: Une étude de cas (Université d'Alep)
Yabancı dil olarak Fransızcanın Suriye'deki hâlihazır durumu ve Fransızca bölümleri: Bir durum çalışması (Halep Üniversitesi)
- Tez No: 591657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Frankofon Suriye, Yabancı dil olarak Fransızca, Suriye eğitim sistemi, Suriye krizi, Fransızca bölümleri, Durum çalışması, Halep Üniversitesi, French-speaking Syria, French as a foreign language (FLE), Syrian educational system, Syrian crisis, French departments, Case study, University of Aleppo
- Yıl: 2019
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransızca Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada yabancı dil olarak Fransızcanın Suriye eğitim sistemindeki yeri ve yükseköğretim düzeyindeki Fransızca bölümlerinin hâlihazırdaki durumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu genel amaç doğrultusunda, Suriye krizinin eğitim sektörü üzerindeki etkileri ve temel eğitimin başlangıcından yükseköğretimin bitimine kadar olan süreçte yabancı dil olarak Fransızca öğrenim /öğretim süreci çok yönlü olarak ele alınmıştır. Araştırma beş ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, araştırmanın kavramsal çerçevesi ve metodolojisine ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, Suriye'de Fransız mandasının sona ermesinin ardından Fransız dili ve kültürünün Suriye toplumu üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Suriye eğitim sistemi temel eğitimden başlayarak yükseköğretimin bitimine kadar tüm yönleriyle incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yabancı dil olarak Fransızca öğretim /öğrenim sürecinin Suriye eğitim kurumlarındaki mevcut durumunun yanı sıra üniversitelerdeki Fransızca bölümlerinin kriz sürecinde hangi koşullarda bulunduğu değerlendirilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise araştırma bağlamında, durum çalışması desenine uygun olarak Halep Üniversitesi'ndeki Fransızca Bölümünün içinde bulunduğu mevcut şartlar belirlenmiştir. Son olarak, Suriye'deki mevcut duruma (krize) ve olası bütün zorluklara rağmen yabancı dil olarak Fransızca öğretiminin genel eğitim sistemi içerisindeki yerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to describe the current state of French as a foreign language (FLE) in the Syrian educational system, and to provide insight into the status of French-speaking institutions in Syrian territory. In addition, we intend to address the impact of the crisis on the education sector, especially for the status of the FLE teaching / learning process from basic education to the end of higher education in Syria. The study comprises the following five main parts: The first part is devoted to a conceptual and methodological presentation of the research. While the second part identifies the status of the French language as well as the impact of French culture on Syrian society after the end of the period of the French mandate in Syria, the third part takes a look at the Syrian educational system, beginning with the stage of basic education until the end of the stage of higher education. The fourth part deals with the teaching / learning process of the FLE in the Syrian educational institutions at the time of the current Syrian crisis, while identifying the circumstances of the French Departments with the Syrian universities. In the fifth and end part, a questionnaire will be conducted for a case study of the Department of French at the University of Aleppo to identify and evaluate the circumstances of the context. Finally, we will show the results and suggestions for improving the teaching of FLE in Syrian educational institutions, despite the obstacles related to the Syrian crisis.