Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliğinde yeme nar kabuğu tozu (Punica granatum) ilavesinin büyüme performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
Effects of pomegranate peel powder (Punica granatum) supplementation on growth performance and blood parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) culture
  1. Tez No: 592817
  2. Yazar: HASRET TÜFEKCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), nar kabuğu tozu (Punica granatum), büyüme performansı, kan parametreleri, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), pomegranate peel powder (Punica granatum), growth performance, blood parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu tez çalışmasında gökkuşağı alabalığı (O. mykiss) yemlerine 2 gr/kg, 4 gr/kg, 6 gr/kg ve 8 gr/kg oranlarında nar kabuğu tozu (P. granatum) ilave edilmiştir. Bu yemlerle alabalıklar 90 gün boyunca beslenmiş, 30, 60 ve 90. günlerde ölçümler yapılmıştır. Bu tezin amacı gökkuşağı alabalığı yemlerine ilave edilen nar kabuğu tozunun büyüme, yem değerlendirme performansı, vücut indeksleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gökkuşağı alabalıkları nar kabuğu tozu katkılı yemlerle beslenerek beslenme ve büyüme parametreleri, vücut indeksleri ve bazı kan parametreleri ölçülmüştür. Büyüme ve yem değerlendirme parametrelerinden son ağırlık, oransal büyüme, kondisyon faktörü, termal büyüme katsayısı, spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme oranı ve yaşama oranı bakımından en iyi değerler 2 gr/kg yem katkısında elde edilmiştir (p0,05). Sonuç olarak nar kabuğu tozu ilaveli yemlerden 2 gr/kg konsantrasyonunun alabalıklarda büyüme, yem değerlendirme performansı ve bazı kan parametrelerini olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Nar kabuğu tozunun yem katkı maddesi olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis pomegranate peel powder (P. granatum) suuplemented to rainbow trout (O. mykiss) feeds at the concentration of 2 g/kg, 4 g/kg, 6 g/kg and 8 g/kg. Rainbow trout fed with this supplemented feeds along 90 days. Aim of this thesis was to determine effects of pomegranate peel powder supplementation on growth performance and blood parameters in rainbow trout culture. Growth, feed coversion performance, body indices and some blood parameters was measured from rainbow trout fed with supplemented pomegranate peel powder. Statistically important values was determined with growth and feed conversion performance including final weight, relative weight, condition factor, thermal growth co-efficient, specific growth rate, feed conversion rate and survival at 2 g/kg supplementation concentration (p0,05) fed with supplemented feed. As a result, it was detected especially 2 g/kg supplemented feed significantly effected growth and feed conversion performance and some blood parametres. Cosequently pomegrante peel powder could be used as feed additive.