Matematik merkezli STEM etkinliklerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine etkisi ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi
The effect of mathematical centered STEM activities on the creative thinking skills of students and investigation of student opinions
  1. Tez No: 593037
  2. Yazar: ÜMRAN DÜZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL KÜÇÜK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, STEM etkinlikleri, yaratıcı düşünme, STEM, STEM activities, creative thinking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı matematik merkezli STEM etkinliklerinin, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerine etkisini incelemek ve bu konu hakkında öğrenci görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada nicel ve nitel yöntem birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmı, iki grup ön test-son test deney-kontrol grubu yarı deneysel desenden, nitel kısım ise durum çalışması deseninden oluşmaktadır. Çalışma, Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ilinde 2018-2019 eğitim öğretim yılı birinci döneminde devlet okullarında 6.sınıfta eğitim görmekte olan iki farklı sınıftaki öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmanın başında deney ve kontrol gruplarına TYDT uygulanmıştır. Deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan STEM etkinlikleri 7 hafta boyunca uygulanmış, kontrol grubu öğrencilerine ise güncel müfredat programına uygun ders işlenmiştir. Dönem sonunda TYDT, gruplara son test olarak uygulanmış ve deney grubundan gönüllü seçilen 8 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. TYDT' den alınan veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. TYDT'nin sözel kategorisinde ön testlere ilişkin değişimin gruplar arasında anlamlı bulunduğu, şekilsel kategorisindeki değişimin ise anlamlı bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerle yapılan görüşmeler için içerik analizi yapılmış ve öğrenci görüşlerine göre STEM etkinliklerinin, öğrencilerin yaratıcı düşünmelerine katkıda bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of mathematics-centered STEM activities on students' creative thinking skills and to determine students' opinions about STEM activities. Qualitative and quantitative methods were used together in this study. The quantitative part of the study consists of a quasi-experimental pattern in two groups as pre-test, post-test and experimental-control group while the qualitative part consists of case study pattern. The study was conducted with 6th grade students educated in two different public school classrooms in the first semester of the 2018-2019 school year in one of a province in the Eastern Black Sea region of Turkey. TYDT was applied to the experimental and control groups at the beginning of the study. Stem activities prepared by the researcher were applied to the experimental group students for 7 weeks, while the control group students were taught courses in accordance with the current curriculum. TYDT was applied to groups as the final test and 8 volunteer students selected from the experimental group were interviewed at the end of the education period. The data obtained from TYDT were analyzed with statistical program. It was concluded that the change about pre-tests in the verbal category of TYDT was significant. Whereas the change in the was not significant. Furthermore in this study, content analysis was conducted for interviews with students and it was concluded that STEM activities contributed to the creative thinking skills of the students according to the students' opinions.