Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler: Büyükşehir belediyesi meslek edindirme kursları facebook hesaplarının iki yönlü simetrik model bağlamında incelenmesi
Public relations in local governments: Investigation of facebook accounts in the context of two-way symmetrical model
- Tez No: 594143
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FİLİZ SUSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Halkla İlişkiler, Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları, İki Yönlü Simetrik Model, Facebook, Local Governments, Public Relations, Metropolitan Municipality Vocational Courses, Two-Way Symmetrical Model, Facebook
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yerel yönetimlerde hizmet sunumunda halka en yakın kamu kurumu olarak belediyeler bilinmektedir. Belediyeler içerisinde ise coğrafi alanın büyüklüğü, nüfusun fazla olması, ekonomik ve sosyal gelişmişlik gibi nedenlerden dolayı büyükşehir belediyelerinin özel ve öncelikli bir yeri bulunmaktadır. Belediyeler hizmet anlayışında olduklarından halkla yakın ilişkiler içinde olmak zorundadır. Bu yönüyle Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarının, belediye ile halk arasında etkileşimin yoğun olarak yaşandığı önemli bir iletişim alanı olduğu söylenebilir. Bu iletişimin doğru ve etkili olarak yürütülmesi ise halkla ilişkiler çalışmalarıyla mümkündür. Son yıllarda iletişim teknolojilerinin gelişimi ve bunun sonucu olarak yeni medyanın ortaya çıkmasıyla halkla ilişkilerin çalışma prensipleri de değişmiştir. Bununla birlikte kurumlar hedef kitleleriyle daha hızlı, daha kolay ve çift yönlü iletişim kurabilmek için sosyal medyadan faydalanmaktadır. Sosyal medya araçlarından biri olan Facebook, barındırdığı özelliklerle karşılıklı iletişime olanak sağlayarak Grunig ve Hunt'un halkla ilişkiler modellerinden biri olan iki yönlü simetrik model için alt yapı oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, yirmi bir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursundan kurumsal Facebook hesabı bulunan on beşi, 1 Ağustos 2018-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında gönderi ve değerlendirmeler sekmesi üzerinden içerik analizine tabi tutularak iki yönlü simetrik modelin kullanımı üzerine incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında; incelenen Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarının kurumsal Facebook hesaplarındaki gönderiler ve değerlendirmeler sekmesi üzerinden hedef kitlesiyle yeterli düzeyde iletişim kuramadığı dolayısıyla iki yönlü simetrik modeli uygulamada yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Municipalities are known as the closest public institutions in the provision of services in local governments. Within the municipalities, metropolitan municipalities have a special and priority place due to the size of geographical area, high population and economic and social development. Municipalities have to have close relations with the public as they have a service concept. In this respect, it can be said that the Vocational Courses of the Metropolitan Municipality are important communication area where the interaction between the municipality and the people is intense. It is possible to conduct this communication correctly and effectively through public relations studies. In recent years, the working principles of public relations have changed with the development of communication technologies and as a result of it, the emergence of new media. In addition, organizations benefit from social media in order to communicate faster, easier and in two ways with their target audiences. Facebook, which is one of the social media tools, provides the infrastructure for two-way symmetrical model which is one of the public relations models of Grunig and Hunt by enabling mutual communication with its features. In this thesis, fifteen of the twenty-one Metropolitan Municipality Vocational Courses with corporate Facebook accounts were analyzed on the post-evaluation and post-evaluation tab between August 1, 2018 and July 31, 2019 on the use of two-way symmetrical model. In the light of the findings; It is concluded that the two-way symmetrical model is not sufficient to implement because of the fact that Metropolitan Municipality Vocational Training Courses which are examined are insufficient to communicate adequately with the target audience through the posts and evaluations tab in the Corporate Facebook Accounts.