Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamaları üzerine bir karşılaştırma: Kadıköy ve Esenler ilçe belediyeleri örnekleri
A comparison of the social municipal practises in Turkey: Kadıköy and Esenler municipalities
  1. Tez No: 594359
  2. Yazar: HASAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR GİRİTLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Devlet, Sosyal Belediye, Kadıköy, Cumhuriyet Halk Partisi, Esenler, Adalet ve Kalkınma Partisi, Social State, Social Municipality, Kadıköy, Republican People's Party, Esenler, Justice and Development Party
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Kent ve Çevre Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Belediyelerin farklı politik ve ideolojik eğilimlere sahip siyasal partiler tarafından yönetilmesinin hayata geçirilecek sosyal belediyecilik faaliyetleri açısından uygulamada ne gibi farklılıklar doğurabileceğini ve bunların ne gibi sonuçlar meydana getirebileceğini araştırmak amacıyla gerçekleştirilen bu tez çalışması üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, dünyada ve Türkiye'de“Sosyal Devlet”anlayışının tarihsel olarak ortaya çıkışı ve gelişimi, süreç içerisinde geçirdiği dönüşüm ve bunun kamu yönetimi anlayışına etkisinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, yeni kamu yönetimi anlayışı çerçevesinde klasik belediyecilik anlayışının dünyada ve Türkiye'de yerini“Sosyal Belediyecilik”anlayışına bırakması ve bu anlamda belediyelerin üstlendiği yeni görev, yetki ve sorumluluklar ele alınmıştır. Ayrıca, sosyal belediyecilik anlayışının Türkiye özelindeki yasal dayanakları ve sosyal belediyecilik faaliyetleri açısından pratikte karşılaşılan temel sorunlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise 2014-2018 yılları arasında (5 yıllık yerel yönetim faaliyet dönemi) farklı siyasal partiler eliyle yönetilen Kadıköy ve Esenler ilçe belediyelerinin sosyal belediyecilik kavramı çerçevesinde gerçekleştirdikleri hizmet ve faaliyetler, belediyelerin yayınladıkları faaliyet raporları üzerinden detaylı bir şekilde incelenerek karşılaştırılmıştır. Çalışmanın tamamı göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu dönem için Kadıköy Belediyesi'nin evrensel değerlere bağlı çağdaş bir yerel yönetim görüntüsü vermiş olduğunu, Esenler Belediyesi'nin ise daha çok“İslamcı Belediyecilik”portresi çizdiğini söylemek doğru olacaktır. Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemeyen, din ve inanç temelli, siyasi görüş ve dava noktasından hareket eden bir anlayışla sosyal belediyecilik faaliyetlerinin tarafsız ve adil bir şekilde ve insanları dışlayıp ötekileştirmeden sürdürülebilmesinin mümkün olamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which aims to investigate whether any differences can be observed in terms of the consequences occurred as a result of social municipal practices implemented by different municipalities that are represented by the political parties with different political ideologies, consists of three main sections. In the first section, the emergence and development of the“Social State”in the world and in Turkey was mentioned. Besides, the transformation it had gone through and its effect on the mentality of public administration were discussed. In the second section, within the framework of the new public administration approach, the transformation of the classical municipalism into the“Social Municipalism”and the new duties, powers and responsibilities undertaken by the municipalities were investigated. In addition, the legal basis of social municipalism and the basic problems encountered in terms of social municipal practices in Turkey were examined. In the third section, public services provided within the framework of social municipalism between 2014 and 2018 by Kadıköy and Esenler district municipalities, which were managed by different political parties for the same period (5 year operating period for local administrations), were investigated and compared in detail through the annual operating reports published by the municipalities. Taking all the findings of this study into consideration, it would be right to say that Kadıköy Municipality has given the image of a contemporary local administration which is connected to universal values, whereas, Esenler Municipality has mostly portrayed an“Islamist Municipality”for the period mentioned above. In addition, it can be concluded that a secular administrative mentality should be adopted and gender equality should be provided in order to ensure that social municipal practices can be carried out impartially, fairly and without excluding or othering any people. At this point, it is also important to keep the political ideologies away from the decision making processes and the provision of services.