Geri Dön

Personel seçme yöntemlerinin etkinlik algısı ve kullanım sıklığının değenlendirmesi: Denizli örneği

Evaluation of effectiveness and frequency of use of personnel selection methods: Denizli case

  1. Tez No: 594719
  2. Yazar: EMRE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

Günümüzde insan, tüm kurum ve işletmelere rekabet avantajı sunan en önemli faktör olarak öne çıkmaktadır. Personel seçme ve yerleştirme süreci, insan kaynağının verimli kullanılması sürecinin başlangıcıdır. Bu sebeple günümüz işletmeleri eleman seçimi sürecine çok önem vermekte; doğru işe doğru eleman eşleşmesini sağlamak için çeşitli sınav ve mülakat tekniklerinden faydalanmaktadırlar. İşletmeler sistemli ve düzenli bir personel seçim sürecinin işlemesiyle eğitimli ve nitelikli personeller arasından en iyilerini işletmeye çekebilmek ve bunları işletmede tutabilmek için rekabet halindedirler. Bu nedenle personel seçim işlevi, işletmeler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada iş gücüne yeni girecek adayların insan kaynakları hakkında ne düşündükleri ve insan kaynakları yönetiminde personel seçim sürecinin adımları incelenerek, personel seçim sürecinin önemi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma çerçevesinde tez için özel olarak oluşturulan çağrışım anketi kullanılmıştır. Bu anket vasıtası ile 187 lisans öğrencisinin“insan kaynakları uygulamaları”na ilişkin çağrışımları analiz edilmiştir. Sonuçlara göre, Denizli' de öğrencilerin insan kaynakları uygulamaları denildiğinde aklına ilk gelen personel seçimi olduğu tespit edilmiştir. Öğrenciler açısından personel seçiminde de en çok kullanılan yöntemin mülakat olduğu anlaşılmıştır. Çalışmanın ikinci bir uygulamasında ise, Denizli'de faaliyet gösteren firmalarda görevli, 25 insan kaynakları sorumlusu ile mülakat yapılmıştır. Bu mülakatlarda hangi yöntemlerin tercih edildiği ve tercih edilme sebepleri araştırılmıştır. İnsan kaynakları açısında personel seçiminde en çok kullanılan yöntemin mülakat ve deneme yöntemi olduğu görülmüştür. Kurumsal olmayan firmalarda testlerin çok kullanılmamakta buna sebep olarak maliyet gösterilmektedir. Referansın şirketlerce önemli bulunduğu anlaşılmıştır. Son dönemin trend uygulamalarından yetenek yönetiminin ise henüz Denizli işgücü piyasasında yeterince bilinmemekte ve uygulanmamaktadır. Özellikle aile şirketlerinde insan kaynakları uygulamalarının sistemli bir şekilde uygulanmadığı anlaşılmıştır.

Özet (Çeviri)

Today, human beings stand out as the most important factor that offers competitive advantage to all institutions and enterprises. Personnel selection and placement process is the beginning of the process of efficient use of human resources. For this reason, today's enterprises attach great importance to the selection process; they use a variety of exam and interview techniques to ensure the right staff matches the right job. Businesses compete in order to attract and retain the best among the trained and qualified personnel through the operation of a systematic and regular personnel selection process. Therefore, the personnel selection function is of great importance for the enterprises. In this study, what the new candidates think about human resources and the steps of the personnel selection process in human resources management are examined and the importance of personnel selection process is tried to be revealed. Within the scope of the study, a connotation questionnaire which was specially created for the thesis was used. Through this survey, 187 undergraduate students' associations related to human resources practices analiz were analyzed. According to the results, it is found that the first choice of personnel is the selection of the human resources applications in Denizli. It was understood that the most commonly used method in the selection of personnel for the students was interview. In the second application of the study, 25 human resources officers working in companies operating in Denizli were interviewed. In these interviews, which methods are preferred and the reasons why they are preferred are investigated. In terms of human resources, it was seen that the most commonly used method in the selection of personnel was interview and trial method. In non-institutional companies, tests are not used much and the cost is shown as the reason. The reference was found to be important by companies. Talent management, which is one of the trend applications of the last period, is not known and applied in Denizli labor market yet. It is understood that human resources practices are not applied systematically especially in family companies.

Benzer Tezler

  1. Öğretmenlik uygulaması modeli

    Practice teaching model

    FATMA HACIOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    1990

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEVAT ALKAN

  2. Dönüşüm geometrisi etkinliklerine kültürel bağlamın dahil edilmesi sonucu oluşan öğrenci yaklaşımları

    Student approaches resulting from integration of cultural context into transformation geometry activities

    SEDEF SEVGİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimDokuz Eylül Üniversitesi

    Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEN ERDURAN

  3. 8. sınıf kız öğrencilerinin STEM alanlarına yönelik tercih nedenlerini ve ilgi düzeylerini etkileyen faktörler

    The factors that influence 8th grade female students' preferences and interest levels for the STEM fields

    ÖZGE ÖZKURT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Eğitim ve ÖğretimMersin Üniversitesi

    Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER YAKIN

  4. Yaptakçılık: Gündelik yaşamda mimarlık

    Bricolage, as the architecture of everyday life

    ARMAĞAN EKİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2000

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. ATİLLA YÜCEL

  5. Bilimsel personel seçme yöntemleri ve Kocaeli bölgesindeki işletmelerde bir uygulama

    Scientific personnel selection methods and one application in Kocaeli region businesses

    GÜVEN ÖZAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    İşletmeSelçuk Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AVNİ YÜCEL ERYILMAZ