Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen ve ana dili Arapça olan öğrenicilerin yazma becerisinde yaptıkları yanlışların çözümlenmesi
Error analysis in writing skills of Arabic learners learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 594974
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YALÇIN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe, yanlış çözümlemesi, yazılı anlatım, Arapça, karşıtsal dilbilim, Turkish as a foreign language, error analysis, written expression, Arabic, contrastive analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmada, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen ve ana dili Arapça olan A1 ve A2 düzeyindeki öğrenicilerin yazılı anlatım becerilerindeki yanlışlar, yanlış çözümlemesi yaklaşımına göre incelenmiştir. Yapılan yaygın yanlışlar tespit edilip; bunların ana dilleri ile olan ilişkisi gösterilerek elde edilen veriler ışığında yabancılara Türkçe öğretimi alanına katkı sağlayacak sonuçların elde edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, 2016-2017 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Dil Merkezinde Türkçe öğrenen 80 öğreniciye A1 ve A2 seviyelerinin sonunda uygulanan kur sınavlarından elde edilmiştir. Araştırmada ana dili Arapça olan A1 ve A2 düzeylerinde 40'ar öğrenici vardır. Bu öğrenicilerin A1 ve A2 kurları sonunda yapılan sınavlarında yaptıkları yanlışlar, ses bilgisel, biçim bilgisel, söz dizimsel, anlam bilimsel ve yazım-noktalama yanlışları başlıkları altında yanlış çözümlemesi yaklaşımına göre incelenmiştir. Karşıtsal dilbilim, ana dili ile hedef dilin benzerlik ve farklılıklarını ele almaktadır. Karşıtsal dilbilim ile tespit edilen benzerlik ve farklılıkların doğruluğunun ve geçerliliğin tespit edilmesi için yanlış çözümlemesi yöntemine ihtiyaç duyulduğu da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, ana dili Arapça olan öğrenicilerin, yabancı dil olarak Türkçe öğrenirken yazılı anlatım becerisinde karşılaştıkları güçlükler ve yaptıkları yanlışlar, yanlış çözümlemesi yaklaşımına göre dil içi gelişimsel yanlışlar (aşırı genelleme yapma, kural kısıtlamalarını bilmeme, kuralların eksik uygulanması, yanlış kavram geliştirme) ve olumsuz ana dili aktarımı yanlışları kapsamında ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda; ana dili Arapça olan A1 düzeyindeki öğrenicilerin toplam 1316 yanlış yaptığı tespit edilirken; A2 düzeyinde 1640 yanlış tespit edilmiştir. A1 düzeyindeki yanlışların 114 tanesi ses bilgisel, 303 tanesi biçim bilgisel, 103 tanesi söz dizimsel, 161 tanesi anlam bilimsel ve 635 tanesi yazım ve noktalama alanında yapılmıştır. A2 düzeyinde ise 404 biçim bilgisel yanlış, 165 ses bilgisel yanlış, 132 söz dizimsel yanlış, 179 anlam bilimsel yanlış ve 760 yazım ve noktalama yanlışı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Through this research, the misspelling of Arabic learners learning Turkish as a foreign language has been analyzed according to error analysis approach. By detecting the common mistakes and pointing at the relation between these mistakes and the learners' native language, I have been intended to make a contribution to the field of teaching Turkish as a foreign language. The data used in this research is obtained from the A1-A2 end of course exam results of 80 Arabic speaking learners learning Turkish at Istanbul University Language Center during 2016 – 2017 academic year. There are two groups; A1 and A2, each including 40 learners whose native language is Arabic. The mistakes of these learners having A1 and A2 end of course tests have been examined under the title of phonological, morphological, syntactic, semantical and spelling-punctuation mistakes based on error analysis approach. Contrastive linguistics discusses the similarities and the differences between native and target languages. It is a very well-known fact that in order to detect the accuracy and the validity of these similarities and differences defined by contrastive linguistics, the one needs error analysis method. Therefore, the difficulties that Arabic learners learning Turkish language face with during writing process and the mistakes they make have been examined based on error analysis method within the scope of intralingual errors and negative transfer. In the conclusion of the research 1316 mistakes have been detected by A1 and 1640 mistakes have been detected by A2 learners whose native language is Arabic. In A1 level, 114 of these mistakes are in phonetics, 303 are in morphology, 103 are in syntax, 161 are in semantics and 635 are in spelling – punctuation. On the other hand, in A2 level, 404 of these mistakes are in morphology, 165 are in phonetics, 132 are in syntax, 179 are in semantics and 760 are in spelling-punctuation.