Tüketime hazır soğuk sandviçlerde farklı et türü varlığının belirlenmesi
Investigation of the presence of different meat species in ready to eat cold sandwiches
  1. Tez No: 595562
  2. Yazar: HAKAN İZGİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADIK BÜYÜKYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, et tür tayini, hile, soğuk sandviç, ELISA, cold sandwich, meat species determination, cheating
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Bursa bölgesinde kantin, market, feribot vb. satış yerlerinden tesadüfi olarak farklı tarihlerde toplanan 100 adet örnek (%100 dana eti olarak belirtilen 58 adet, %100 piliç eti olarak belirtilen 31 örnek ve %100 hindi olarak belirtilen 11 örnek), soğuk sandiviçte kullanılan et ürünlerinde tür teşhisi amacıyla kullanılmıştır. Örneklerin içerisindeki et ürünlerinin tür tayinleri ELİSA yöntemi ile türe spesifik kit kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada firmaların etiket bilgileri üzerinde belirtilen et türünü kullanıp kullanmadığı, ilgili standartlara uygunluğu ve hileli et kullanımına ait veriler araştırılmıştır. Analiz edilen örneklerden etiket bilgilerine göre %100 dana eti olarak belirtilen 26 adedinde kanatlı eti tespit edilirken, %100 piliç ve hindi eti olarak belirtilen örneklerin etiket bilgileri ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. İncelenen örneklerin hiçbirinde domuz ve at etine rastlanılmamıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre %100 dana eti olarak tüketicilere sunulan ürünlerde hile ve tağşiş olabildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 100 samples (58 samples indicated as 100% beef meat, 31 samples indicated as 100% chicken meat and 11 samples indicated as 100% turkey meat), collected at different dates from sales locations such as canteen, market, ferry etc. randomly for purpose of meat species identification in products used in cold sandwiches. Meat species identification of products in the samples was made by ELISA method using a species-specific kit. In the study, whether the companies use the meat type indicated on the label information, compliance with the relevant standards and the data related to the use of fraudulent meat were investigated.According to the label information of the samples analyzed, it was found that poultry meat was found in the indicated 100% beef meat, while 100% chicken and turkey meat were found to be compatible with the label information.Pork and horse meat were not found in any of the samples analyzed. According to the results of this study, it is concluded that there may be cheating and adulteration in the products that are offered to consumers as 100% beef.