Türkiye' de vergi faktörünün şirket kuruluşunda teşvik edici rolü
The encouraging role of tax factor in establishment of a factory in Turkey
- Tez No: 596510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYYİP YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergileme Avantajı, Şirketlerin Kuruluşu, Şirket, Maliyet, Tax, Taxing Advantage, Establishment of Companies, Company, Expanse
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Şirketler ülkemizde şahıs ve sermaye şirketleri olarak ikiye ayrılır. Her iki şirket türünün de vergi mevzuatı karşısındaki durumları birbirinden farklıdır. Şahıs ve sermaye şirketleri vergi kanunlarına göre farklı mükellefiyete tabidir. Ayrıca kuruluş aşamalarındaki işlemler, masraflar ve süreç de farklılık arz etmektedir. Şirketler kuruluş aşamasında verecekleri kararlarla faaliyet ömürleri boyunca kendilerine maliyet avantajı sağlayacak pek çok imkana sahip olabilirler. Her bir şirket farklı imkan ve avantajlara sahip olduğu için detaylı bir araştırma yapılarak, uzman kişilerden destek alınarak daha sonraki süreçlerde yüklenilecek maliyetlerden kaçınılmış olur.Çalışmada; şahıs ve sermaye şirketlerinin kuruluş süreçleri ve kuruluş aşamasında karar verecekleri noktaların kendilerine yükleyeceği maliyetler incelenmiştir. İşletmelerin kuruluş süreçlerinin uzunluğu ve maliyeti, kurulacağı yerin seçiminde teşviklerin sağlayacağı vergileme avantajı, hukuki şekil seçiminin yükleyeceği mükellefiyet ve sorumluluklar kapsamında elde edecekleri avantajlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies are divided into two as personal and capital companies. Both company types have different situations against the tax legislation. According to the tax law, personal and capital companies are depentent on different commitments. Also, procedures, expanses and processes of establishments are different. Companies have a lot of opportunities which provide them the advantage of expenditure during their activity life with decisions which they make while establishing. Since each company has different possibilities and advantages, with a deep research and getting support from experts, companies can avoid later expanses. In this study, processes of establishments of personal and capital companies and expanses that their decisions cause during establishing are studied. Also, the length and expanses of establishment of companies, the tax advantage of place, advantages of commitments and responsibilities of the choice of the loyal form are studies.