The impacts of learner autonomy and technology on the language achievement of Libyan students
Özerk öğrenme ve teknolojinin Libyalı öğrencilerin dil öğrenme başarısı üzerindeki etkileri
- Tez No: 599513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özerk Öğrenme, Kendi Kendini Yönlendirme, Teknoloji, Strateji, Motivasyon, Autonomous Learning, Self-Directed, Technology, Strategy, Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Öğrencinin dil öğrenme sürecinden sorumlu olması gereklidir, bu yüzden otonom öğrenci öğretmenden bağımsız olarak sınıf dışında öğrenme süreciyle ilgili kararlar alabilmelidir. 21. yüzyıl dil becerisi olarak otonom öğrenme ve teknoloji birbirini tamamlamakta ve yabancı dil öğreniminde öğrenci başarısını pozitif olarak etkilemektedir. Bu çalışma öğrencinin motivasyon düzeyini, strateji geliştirmesini, sorumluluk anlayışını ve sınıf dışı öğrenme etkinliklerini içeren otonom öğrenme ve teknoloji arasındaki bağlantı ile ilgili düşüncelerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmayı gerçekleştirmek amacıyla Libya'da karma bir lisede 119 lise öğrencisinin katıldığı öğrencinin dil öğreniminde otonom öğrenme ve teknoloji uygulamaları ile ilgili tutumunu ölçme amacıyla bir anket uygulandı. Elde edilen bulgulara göre, öğrenci otonom öğrenme ile ilgili hiçbir bilgisi olmamasına rağmen, sınıf dışında bireysel öğrenmeye yönelik bir çok aktiviteye katılmakta ve teknolojiden faydalanmaktadır. Daha başarılı öğrenme kazanımları yaratabilme amacıyla, öğrenci merkezli yaklaşımla otonom öğrenme programın en başından desteklenmeli ve öğrenci dili nasıl öğreneceği ilgili eğitilmelidir. Öğrenci kaşıkla beslenme yerine kendi kendini yönlendirmeyi öğrenmelidir.
Özet (Çeviri)
Teachers put learners responsible for their own language learning, so autonomous learners can make decisions about their own learning outside the class independently of teachers. Learner autonomy and technology can go hand in hand and influence student success in language learning positively. This research aims to explore the learners' beliefs about learner autonomy and technology applications in terms of motivation, meta-cognitive strategies, responsibility perceptions and outside-class-activities. To carry out this research, a questionnaire in which 119 high school students participated was conducted at a high school in Benghazi, Libya with a view to identifying their perceptions of learner autonomy and technology in language learning. In the light of the findings discovered, although Libyan students are unaware of learner autonomy involving being intrinsically motivated, developing meta-cognitive strategies and making decisions about their own learning, they only participate in outside -class- activities and make use of technology to develop language skills. Learner autonomy should be fostered in a student-centred approach and learners should be trained to become autonomous from the very beginning in order that they can produce better learning outcomes. Learners should learn to be self-directed rather than spoon-fed.