Ortaokul öğrencilerinin kemanla seslendirilen klasik batı müziği ve Türk müziği türlerine ilgi düzeyinin saptanması (Diyarbakır Silvan ilçesi örneği)
The determination of the interest of secondary school students in classical western music and Turkish music genres performed with the violin (Silvan/district of Diyarbakir example)
- Tez No: 599690
- Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik türleri, Keman, Ortaokul Öğrencileri, Music, Types of music, Violin, Secondary School Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırma ile ortaokul öğrencilerinin kemanla seslendirilen klasik batı müziği ve Türk müziği türlerine ilgi düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Diyarbakır İline bağlı Silvan ilçe merkezindeki Silvan ortaokulunda öğrenim gören 5., 6., 7. ve 8. Sınıf düzeyindeki araştırmaya katılan 410 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel bir yöntem izlenmiştir. Tarama modellerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma bulgularının elde edilebilmesi için araştırmacı tarafından 410 öğrenciye kemanla klasik batı müziği ve Türk müziğinden seçilme 21 eser icra edilerek anket uygulanmıştır. Araştırmacı tarafından öğrencilere uygulanan anketin verileri SPSS istatistik 25 paket programına girilerek bilgisayar kaynaklı çalışma ortamında elde edilmiştir. Analizin sonuçları frekans (f) yüzde (%) yöntem ve teknikleri kullanılarak tablolar halinde gösterilmiştir. Öğrenci görüşlerinden elde edilen araştırma sonuçlarına göre; öğrenciler sırasıyla ilk olarak Türk halk müziği, ikinci olarak Türk sanat müziği, üçüncü olarak ise klasik batı müziği türlerinin kemanla seslendirilişini beğenmiştir. Öğrencilerin ilgi düzeyleri bu doğrultuya göre saptanmıştır. Araştırma da ortaokul öğrencilerinin görüşlerinden elde edilen verilerin sonuçlarına göre bu araştırmanın, farklı teknik ve biçimlerde geliştirilmesi veya yapılacak olan yeni araştırmalara ve araştırmacılara ışık tutması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the interest level of secondary school students to the types of classical Western music and Turkish music played with violin. The study group of the research consists of 410 students who participated in the study at the level of 5th, 6th, 7th and 8th grade of Silvan Secondary school in Silvan district center of Diyarbakır province. A descriptive method was followed in the study. General scanning model was used from the scanning models. In order to obtain the research findings, the researcher carried out a questionnaire to 410 students by carrying out 21 works selected from classical western music and Turkish music by violin. The data of the questionnaire applied to the students by the researcher were obtained in a computerbased study environment by being entered into the SPSS statistical 25 package program. The results of the analysis were shown in tables by using frequency (F) percent (%) methods and techniques. According to the research results obtained from student opinions, students like firstly Turkish Folk Music, secondly Turkish art music and thirdly classical Western music genres played with the violin. Students ' interest levels were determined in this direction. According to the results of the data obtained from the opinions of the secondary school students, it is envisaged that this research will be developed in different techniques and forms or shed light on new researches and researchers.