Müzik öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme sürecine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The investigation of music teachers' views on the measurement and evaluation process
- Tez No: 600545
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAMİL İNANICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik eğitimi, müzik öğretmeni, ölçme ve değerlendirme, Music Education, Music Teacher, Assessment and Evaluation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırmada müzik öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme sürecine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma nicel araştırma modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Manisa ilinde görev yapmakta olan 30 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında çalışma grubunun demografik bilgilerini belirlemek üzere“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırmacı tarafından hazırlanan, müzik öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme sürecine yönelik görüşlerini belirlemeyi hedefleyen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sorularından elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi uygulanmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda müzik öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yöntemlerini tercih ederken bireysel farklılıkları ve ders içeriğini ölçme uygunluğuna; devinişsel becerileri ölçme ve dönüt alma uygunluğuna dikkat ettikleri belirlenmiştir. Bununla beraber fiziki şartlar açısından uygulanabilirliğine, kolay kullanılabilirliğine, öğrenci düzeyini ölçme ve uygunluğuna, ayrıca zaman açısından kullanışlı olmasına dikkat ettikleri belirlenmiştir. Müzik öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme sürecinde yaşadıkları sorunları ise; aile desteğinin olmaması, bireysel değerlendirmelerin zaman alması, ders saatinin yetersizliği, araç-gereç yetersizliği, hazırbulunuşluk eksikliği, kalabalık sınıf ortamı, uygun ölçme aracı hazırlamada zorlanmaları olarak bildirdikleri belirlenmiştir. Kaynaştırma öğrencisi olan müzik öğretmenleri ölçme ve değerlendirme sürecinde araç gereç yetersizliğini, hazırbulunuşluk eksikliğini, öğrenci ilgisizliğini, zaman sorununu ve öğretmen yetersizliğini; kalıcı göçmen öğrencisi olan öğretmenler ise dil-iletişim sorununu ve özgüven eksikliğini önemli sorun olarak belirtmişlerdir. Sonuç: Müzik öğretmenlerinin, alternatif ve geleneksel ölçme ve değerlendirme yöntemlerinden birçoğunu bildikleri; kullanmadıkları ölçme ve değerlendirme yöntemlerini kullanmamalarına ilişkin olarak dersin uygulamalı olması, fiziki ortama uygun olmaması, içeriğe ve öğrenciye uygun olmaması, öğretmene uygun olmaması ve zamanın yetersiz olması gibi nedenler sundukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to determine the opinions of music teachers about the assessment and evaluation process. Method: The researcher conducted the study using a quantitative research method. The study group consists of 30 music teachers working in Manisa in the spring semester of the 2018-2019 academic year. In order to determine the demographic information of the study group, ''Personal Information Form'' and a semi-structured interview form which aims to determine the views of music teachers about the measurement and evaluation process were used. The researcher used a descriptive analysis method to analyze the data obtained from the interview questions. Findings: As a result of the research, it was observed that music teachers considered the following issues when choosing assessment and evaluation methods: Being suitable for measuring individual differences, course content, mobility skills and being suitable for receiving feedback. Nevertheless, it was observed that they consider these issues: being applicable in terms of physical conditions, being easily available, being suitable for measuring student level and also being useful in terms of time management. The problems experienced by music teachers in the measurement and evaluation process were: lack of family support, the time that spends for individual evaluations, lack of teaching hours, lack of equipment, lack of readiness, crowded classroom environment, difficulties in preparing appropriate measurement tools. Music teachers who teach inclusive students in the class, highlighted these problems: lack of equipment, lack of readiness, student indifference, time problem and lack of teachers. Teachers who have permanent immigrant students stated that language-communication problems and lack of self-confidence were important problems. Result: It was concluded that music teachers know many of the alternative and traditional methods of measurement and evaluation. In addition, music teachers stated that they could not use some assessment and evaluation methods for various reasons such as not being suitable for the physical environment, not suitable for content and student, not suitable for teacher and insufficient time.