İklim değişikliği ile mücadelede mali politikalar
Fiscal policies to combat climate change
- Tez No: 600961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Public Administration, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Sera Gazı Emisyonu, Mali Mücadele Enstrümanları, BMİDÇS, Kyoto Protokolü, Yeşil Büyüme, Climate Change, Greenhouse Gas Emission, Financial Instruments, UNFCCC, Kyoto Protocole, Green Growth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bugün Dünyamız, Sanayi Devrimi sonrası gittikçe önemi artan ve önlem alınması kaçınılmaz olan küresel ısınma ve iklim değişikliği ile karşı karşıyadır. İklim değişikliği, insan faktörü tarafından atmosfere salınan gazların sera etkisi yaratması nedeniyle ortaya çıkan değişimdir. İklim değişikliği, küresel ölçekte önlem alınması ve mücadele politikaları ile alınan önlemlerin sürdürülmesi gereken önemli bir sorundur. Türkiye, küresel ısınma ile başlayan ve adından çokça söz ettiren iklim değişikliği ile mücadelede aktif rol üstlenmemeye devam etmektedir. Bunun en önemli sebebi, Türkiye'nin iklim değişikliği rejimi içerisinde BMİDÇS' deki adil olmayan konumu ve gelişmiş ülkelerle birlikte aynı sınıfta yer almasıdır. Bu sebeple, iklim değişikliği ile mücadele için gerekecek finansman kaynaklarını geliştirememekte ve emisyon azaltımı yapamamaktadır. Dolayısıyla, iklim değişikliğini önleme politikaları Türkiye açısından değerlendirildiğinde sürdürülebilir sonuçlar elde edilememektedir. Bununla birlikte Türkiye'nin yapması gereken, gelişmiş ülkelerle birlikte paralel politikalar geliştirmek ve iklim değişikliğine uyum stratejileri tasarlamaktır. Bu bağlamda çalışmanın kapsamı içerisinde, birinci bölümde küresel ısınma, iklim değişikliği, sera etkisi gibi temel kavramlar üzerinde durulmuş, iklim değişikliğine neden olan faktörler ve iklim değişikliğinin etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Sonrasında iklim değişikliğine çözüm önerileri sıralanarak iklim değişikliğinin temel bileşenlerine giriş yapılmıştır. İkinci bölümde Dünya ve Türkiye için önem arz eden iklim değişikliği politikaları detaylandırılmış, iklim değişikliğinin uluslararası platforma taşınma nedenleri irdelenmiştir. Ayrıca iklim değişikliğini önlemede kullanılan mali araçlar ve gerekçeleri ile mali bir araç olarak çevre kirliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılan karbon vergileri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise yeşil ekonomi ve yeşil büyüme ile sürdürülebilir kalkınma konusu detaylandırılmış ayrıca Türkiye açısından da etkinliği üzerinde durulmuştur. Yine bu bölümde Türkiye açısından iklim değişikliği politikaları incelenmiş ve BMİDÇS, Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması' nın Türkiye açısından etkinliğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today,our World is facing global warming and climate change whose impacts on the planet have been significantly increasing since the Industrial Revolution and to which taking urgent precautions is inevitable. Climate change is the phenomenon and the ongoing process which is caused by the greenhouse effect of gasses emitted to the atmosphere resulting from human activities. It is of great importance to take precautions on a global scale so as to fight climate change and to sustain those precautions with the help of climate change policies. Turkey is not playing an active role in fighting climate change which is caused by global warming and pollution. The most important reason of this is that Turkey is not listed among Annex-B countries stated at the Kyoto Protocol although it is included in Annex-I countries stated in the Convention and hence Turkey' s responsibilities are limited. Due to Turkey's unfair positions in UNFCCC and KP, that is Turkey is not considered as a developed country, Turkey cannot provide adequate access to financial resources and commit enough emission reduction. Therefore, it can be seen that Turkey cannot provide data indicating sustainable policies and actions to prevent climate change. In addition,it should be strongly emphasized that Turkey need to implement policies which are parallel to those of developed nations and to design strategies to cope with climate change. In this context,within the scope of this paper,in the first section major concepts such as global warming,climate change and greenhouse effect are presented,and factors causing climate change and their impacts are explained. Then components of climate change are introduced by subsequently proposing ideas as a solution to fight it. In the second section of this text,climate change policies which are important to Turkey and the World are explained in detail and reasons of the debate about this issue on the international platform are discussed. Furthermore, financial instruments which are used in preventing climate change are presented,along with that carbon tax is defined and its reasons of collection and the collection terms are explained. In the third section, sustainable development and the green economy and green growth were detailed in terms of activities also described Turkey. Moreover climate change policies are evaluated from Turkey's perspective and sactions,commitments and obligations which are posited to Turkey by UNFCCC, Kyoto Protocole and Paris Agreement are discussed.