Japon otobiyografik romanında sömürge ve göç: Mançukuo örneği
Colonization and migration in Japanese autobiographical novel: Manchukuo case
  1. Tez No: 601013
  2. Yazar: HABİBE SALĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MERTHAN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mançukuo, otobiyografik roman, hikiage, sömürge, Post - Kolonyal edebiyat eleştirisi, Manchukuo, autobiographical novel, hikiage, colony, post - colonial literary criticism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışma, 1932 - 1945 arasında varlığını sürdüren Mançukuo Devleti'nin mekân olarak geçtiği otobiyografik romanlarda, Japonların gözünden sömürge döneminin nasıl aktarıldığını araştırmaktadır. Bu doğrultuda, kolonileştiren devlet - kolonileştirilen devlet ilişkisinin edebi alandaki yansımaları Post - Kolonyal edebiyat eleştirisi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla, tezimizde o döneme tanıklık eden dört kadın yazar ve dört erkek yazar seçilmiştir. Bu romanlar sömürge döneminin tarihi gerçeklerine sadık kalınarak okura sunulmuştur. Romanlar Mançukuo bölgesi ile ilgili coğrafi, tarihi ve sosyal özellikleri içermektedir. Her bir roman, yazarların kendi yaşam öyküsünü temel almış olsa da bu romanların Mançukuo'daki sosyal, tarihi ve kültürel unsurlar gibi ortak gerçekleri işaret ettikleri saptanmıştır. Bu ortak unsurların kullanımı, Japonya'da Mançukuo'nun bir sömürge ülkesi olarak anonimleştirildiğini göstermektedir. Bu çalışma ayrıca dört yazar ile yapılan röportajı da içermektedir. Mançukuo deneyimleri, Sovyet saldırılarının olumsuz etkileri, geri çekilme dönemi ve bu dönemin ardından Japonya'daki sosyal sorunlar konusundaki deneyimlerini sunmayı amaçladıkları romanların yazım süreçlerinden bahsetmişlerdir. Mançukuo temalı otobiyografik romanların, dönemle ilgili bireysel gözlem ve deneyimlerden romanlara yansıdığı, tarihsel gerçeklere uygun olarak kaleme alındığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores how the colonial period was conveyed in autobiographical novels in which the Manchukuo State existed from 1932 to 1945 through the eyes of the Japanese people who lived in Manchukuo. In this respect, postcolonial literary criticism has been used to examine the reflections of the colonizing state - colonized state relationship in the literary field. In accordance with, four women authors and four men authors who witnessed that period have been selected in the dissertation. These novels have been especially presented to the reader in keeping with the historical fact of the colonial period. The novels include geographical, historical and social characteristics related to the Manchukuo region. Although each novel is based on the authors' own life story, it has been appointed that the novels also indicate to common facts such as social, historical and cultural elements in Manchukuo. The common usage of these elements reveals that Manchukuo was anonymized as a colonial country in Japan. This study also includes interviews with the four authors. They mention about writing processes of the novels through which they aimed to present their experience in Manchukuo, Soviet attacks' negative effects, hikiage period and social problems after hikiage in Japan. It was concluded that Manchukuo-themed autobiographical novels, reflected from individual observations and experiences related to the period, were penned in keeping with the historical facts.