Çiçek mecmuası (İnceleme- metin)
The Çiçek Journal
- Tez No: 601401
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dergi (Mecmua), Çocuk Edebiyatı, Çocuk Dergisi, Journal, Journal (Ottoman Language), Children's Literature, Children's Journal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 600
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet Döneminin ilk yıllarında Çiçek Mecmuası adı ile çıkan derginin Osmanlıcadan günümüz Türkçesine aktarılmasını esas alan bir çalışmadır. Çiçek Mecmuası ilk başlarda“Mektep ve Aile Mecmuası”adıyla çıkmış daha sonra“Türk Gençlik ve Aile Mecmuası”adını almıştır. Faydalı bilgiler vermeyi ve okuyucuları eğlendirmeyi amaç edinmiştir. Çalışmamız“Giriş”,“Sonuç”,“Kaynakça”ve“Ekler”dışında iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, Türk edebî dergiciliği ve çocuk dergilerinden bahsedilmektedir.“Birinci Bölüm”, Çiçek Mecmuası adı altında üç kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda,“Çiçek Mecmuası'nın Biçim Özellikleri”, ikinci kısımda“Çiçek Mecmuası'nın Muhteva Özellikleri”üçüncü kısımda ise“Kronolojik Dizin”üzerinde durulmuştur.“İkinci Bölüm”de ise,“Çiçek Mecmuası'nın Osmanlı Türkçesinden Günümüz Türkçesine Aktarılması”na, yani metne yer verilmiştir. Dergi ile ilgili düşünce ve bulgularımıza“Sonuç”ta yer verdikten sonra“Kaynakça”da da yararlandığımız kaynakları sıraladık.
Özet (Çeviri)
It is a study based on the transfer of the journal which was published under the name of“Çiçek”magazine in the Republican Period from Ottoman to modern Turkish.“Çiçek”magazine first appeared under the name was“School and Family Journal”and later renamed as“Turkish Youth and Family Journal”. It aims to provide useful information and entertain readers. Our study consist of two parts except Introduction, Conclusion, Bibliography and appendixes. In introduction, Turkish literature magazine and children magazines are explained. In the“First Part”formal properities and content properities and chronological index, the“Second Part”from Ottoman Turkish language to currently using Turkish texts were existed. In the conclusion, the opinions expressed after the review of the journal were expressed. References are also listed in the references section.