Kırıkkale yöresi halaylarının zurna ile icrası üzerine bir inceleme (Keskin Halayı örneği)
A study on the executi̇on of halay regi̇on wi̇th zurna of Kirikkale(Example of Keski̇n Halay)
- Tez No: 601541
- Danışmanlar: DOÇ. HAMİT ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Keskin, Halay, Zurna ile İcra, Kırıkkale, Keskin, Halay, Performance with Zurna
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Halk kültürünün önemli alanlarından birisi de halk müzikleri ve onların ayrılmaz parçası olan halk oyunlarıdır. Halk oyunları türleri içinde icra edildikleri alanın büyüklüğü ve eser sayısı bakımından halaylar, halk oyunları sınıflamasında önemli bir yere sahiptir. Genellikle davul ve zurna ikilisi ile icra edilen halaylar gerek oyun ve gerekse müzik bakımından yakın bölgelerde bile bazı farklılıklarla oynanabilmektedir. Orta Anadolu bölgesinde yer alan Kırıkkale yöresinde de halay oyunları sıklıkla oynanan bir halk oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız, Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde oynanan Keskin Halayı adlı oyunun ilin farklı ilçelerinde farklı icracılar tarafından seslendirilişi sırasında oluşan ezgisel farklılıklarının zurna ile icrasını kapsamaktadır. Bu bağlamda; öncelikle her farklı ilçede Keskin Halayını icra eden zurna icracıları ile görüşülmüş, Keskin Halayını icra etmeleri istenmiştir. Daha sonra yapılan icra kayıt altına alınmış ve bu kayıtların çözümlemesi yapılarak eserin notası yazılmıştır. Eserin zurna ile icra sırasında oluşan farklılıklar ilçe bazında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, görüşme yöntemiyle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the important fields of folk culture is folk music and folk dance which is an inseparable part of them. Halay has an important place in folk dances classification in terms of the size of the field they are performed and the number of works within the folk dances. Halay, which is usually performed with the duo of drum and zurna, can be performed with some differences even in the near regions in terms of both dance and music. In the province of Kırıkkale in the Central Anatolia region, it is seen that halay dances are often performed as a folk dance. Our study consists of the performances of the melody differences with zurna that occurred during the performance of Keskin Halay, performed in Keskin district of Kırıkkale province, by different performers in different districts of the province. In this context; firstly, Zurna performers who perform Keskin Halay in each different district were interviewed and asked to perform Keskin Halay. Later, the performances was recorded and the notes of the performances were written by analyzing these records. Differences during the performance of the piece with zurna were evaluated comparatively on the basis of district. In the study, qualitative research method is used and it is supported by interview method. Qualitative research method is ready and supported by interview method.