Benign tiroit nodüllerinde nodül çapı ile eritrosit dağılım genişliği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between nodular diameter and erythroside distribution width in benign thyroid nodules
- Tez No: 601865
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KAYATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enflamasyon, Eritrosit Dağılım Genişliği, Tiroit Nodülü, Inflammation, Red Cell Distribution Width, Thyroid Nodule
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Tiroit nodülleri ülkemizde ve dünyada yaygın görülen klinik bir sorundur. Son yıllarda eritrosit dağılım genişliği (RDW)'nin enflamasyonun bir belirteci olarak kullanılabileceğini gösteren ve malign tiroit nodülleri de dahil olmak üzere çeşitli klinik durumlarla ilişkisini inceleyen çalışmalar yapılmıştır. Biz de çalışmamızda benign tiroit nodülleri ile RDW düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2011-01.01.2019 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Sağlık ve Uygulama Merkezi kliniklerine başvuran ve yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) sonucunda benign tiroit nodülü saptanan 156 hasta ve tiroit nodülü olmayan 24 sağlıklı olgu dahil edildi. Tiroit nodülü olan hastalar nodül çaplarına göre 4 gruba ayrıldı. Tiroit nodülü saptanan hastalar tek bir grup halinde nodül saptanmayan hastalarla, ayrıca nodül saptanan hastalar nodül çaplarına göre (10-19 mm, 20-29 mm, 30-39 mm ve 40 mm üzeri) birbirleriyle karşılaştırıldı. Veriler retrospektif olarak değerlendirildi. İstatistiksel analiz için IBM SPSS Statistics 22 (SPSS IBM, Türkiye) programı kullanıldı. Bulgular: Benign tiroit nodülü saptanan 156 hastanın RDW değeri %13,70 (12,00-17,20), nodül saptanmayan 24 sağlıklı olgunun RDW değeri 13,30 (11,9016,60) olup nodül saptanan grubun RDW değeri; saptanmayan grubun RDW değerinden istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p=0,036; p0,05). Sonuç: Benign tiroit nodülü bulunan hastaların RDW değeri, nodül bulunmayan sağlıklılardan anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Hastalar nodül çaplarına göre gruplandırıldığında ise nodül çapları ile RDW düzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: Thyroid nodules are a common clinical problem in our country and in the world. In recent years, studies have shown that erythrocyte distribution width (RDW) can be used as a marker of inflammation and its relationship with various clinical conditions, including malignant thyroid nodules. In our study, we investigated the relationship between benign thyroid nodules and RDW levels. Materials and Methods: 156 patients admitted to Haydarpaşa Numune Health and Practice Center clinics between 01.01.2011-01.01.2019 and diagnosed as benign thyroid nodule as a result of fine needle aspiration biopsy (FNAB) and 24 healthy subjects without thyroid nodule were included in the study. Patients with thyroid nodules were divided into 4 groups according to nodule diameters. Patients with thyroid nodules were compared with patients without nodules in a single group and patients with nodules were compared with each other according to nodule diameters (10-19 mm, 20-29 mm, 30-39 mm and above 40 mm). The data were evaluated retrospectively. IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS, IBM Turkey) program was used. Results: RDW values of 156 patients with benign thyroid nodules were 13,70% (12,00-17,20), and 24 healthy subjects without nodules had RDW values of 13,30 (11,90-16,60). It was found to be statistically higher than the RDW value of the group not detected (p = 0.036; p 0.05). Conclusion: RDW values of patients with benign thyroid nodules were significantly higher than those without nodules. When patients were grouped according to diameters, there was no significant difference between RDW levels and nodule diameters.