Irak/Kerkük halk kültüründe halk inançları, bayramlar ve törenler
Folk beleifs in Iraq / Kirkuk folk culture festivals and ceremonies
- Tez No: 601941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerkük, Halk inançları, Bayramlar, Törenler, Kirkuk, Folk Beliefs, Festivals, Ceremonies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmada Irak/Kerkük Türkmenlerinin halk inançları, bayramlar ve törenler konular üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın giriş ve birinci bölümünde araştırma alanın tarihi, coğrafi, beşeri, turistik ve ekonomik yapısı hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde Irak/Kerkük Türkmenlerinin geçiş dönemleri (doğumevlenme-ölüm) ve günlük hayatın her aşamasında yer alan halk inançları incelenmiştir. Bu bölümde yer alan başlıklar, yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerin verilmesinden sonra derleme sırasında sözlü kaynaklardan derlenen bilgilerin eski Türk inançları ile olan ilişkileri tespit edilmeye çalışılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Tezimizin üçüncü bölümünde Kerkük halk kültüründe günlük hayat, doğa, zaman, evren, ev eşyaları, sayı ve rakamlar, hayvanlar, nazar, dua ve beddua ile ilgili sözlü kaynaklarda elde ettiğimiz bilgiler yer almaktadır. Çalışmamızın dördüncü bölümde Kerkük halk kültüründe kandiller, kutsal aylar, dini ve milli bayramlar, törenler ve bunlarla ilgili halk inançlar konularına yer verilmiştir. Bu bölümde de yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerin verilmesinin ardından sözlü kaynaklardan edinilen bilgilere dayalı adet ve inançlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work comprises of the folk beliefs, festivals and ceremonies of Kirkuk Turkmens. İn preface and the first chapter of this study, collective information about the historical, geographical, human beings, tourist and economical structure has been given. The second chapter of this study is comprised of an analytical study which talks about the transition periods (birth-marriage-death) and folk beliefs in per diem life of Iraqi / Kirkuk Turkmen.The titles given in this part, andduring the compilation, going through all the available and collected inscriptive and oral sources, relations of these sources to the Old Turkic beliefs have been evaluated. The third chapter of my research carries the gleanings obtained from the oral sources about daily life, nature, time, universe, home contents, numbers and figures, animals, evil eye, blessings and imprecations in Kirkuk folk culture. In the fourth chapter of this research, topics such as kandil, holy months, religious and national festivals, ceremonies and related folk beliefs in Kirkuk folk culture are analysed. Also in this section, following the inscriptive and oral sources customs and beliefs are examined.