İçmimarlık eğitimindeki tasarım stüdyosu derslerinin sonuç ürünlerinin değerlendirilmesi ve bir değerlendirme araç önerisi
Evaluation of final product of design studio courses in interior design education and a proposal of an evaluation tool
- Tez No: 601959
- Danışmanlar: PROF. BUĞRU HAN BURAK KAPTAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Tasarım stüdyosu, Sonuç ürün değerlendirme, Değerlendirme ölçütleri, Rubrik, Design studio, Evaluation of final product, Evaluation criteria, Rubric
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İçmimarlık disiplini, temelde proje tasarım, organizasyon ve uygulama sürecini kapsayan bir meslek alanıdır. İçmimarlık tasarım stüdyosu dersleri, bu doğrultuda içmimarlık eğitiminde, öğrenciye tasarım sürecini belirli bir dönem içinde öğretmeyi hedefleyen önemli bir yere sahiptir. Bu süreçlerin öğretiminde her dönem başka bir öğrenme çıktısı alınması beklenmektedir ve her dönemin sonunda ortaya çıkan ürün değerlendirilerek bir not verilmektedir. Bu not öğrencinin hem kendini diğer öğrencilerle kıyaslamasına hem de kendini değerlendirmesine olanak tanımaktadır. Tez çalışmasının amacı tasarım stüdyosu derslerinde tasarım sürecinin sonuç ürünü olan iç mekan tasarımının değerlendirilmesinde kullanılan ölçütleri kapsamlı ve sistemli bir şekilde bir araya getirmektir. Ayrıca tasarım stüdyosu derslerinin sonunda öğrenciye verilecek notun şeffaf, adaletli, sorgulanabilir ve tarafsız bir hale gelmesini sağlayacak yeni bir rubrik önerisi oluşturarak içmimarlık eğitimine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda farklı üniversitelerde tasarım stüdyosu dersi yürütücülüğü yapan öğretim elemanlarının bilgi ve görüşleri alınmış, örnek niteliğinde bir jüri gözlemlenmiş, jürinin kullandığı değerlendirme ölçütleri belirlenmiş ve elde edilen verilerin çözümlenmesi ile bir rubrik önerisi oluşturulmuştur. Oluşturulan rubriğin iki farklı tasarım stüdyosu grubunda jüri üyeleri tarafından kullanılması istenmiş ve jüri üyelerinin rubrikler ilgili görüşleri alınmıştır. Rubrik üzerinde iyileştirmeler yapılarak son haline getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Interior Architecture/Design discipline is a profession that mainly includes project design, organization and implementation process. In this respect, Design Studio courses have an important role in Interior Architecture/Design education, which aims to teach design processes to students in a certain period. Whwn teaching these processes, different learning outcome is expected every semester and a mark is given by evaluating the product that develops at the end of each semester. The grade allows student to compare himself or herself to other students and evaluate himself. The aim of this thesis is to investigate the criteria used when evaluating of the interior design which is the product of the design process in a comprehensive and systematic way in the Design Studio courses. In addition, it is aimed to contribute to Interior Architecture/Design education by creating a new rubric proposal that will make the grade to be given to the student transparent, fair, questionable and impartial at the end of the design studio courses. In this direction, the knowledge and opinions of the lecturers conducting design studio courses at different universities were obtained, an exemplary jury was observed and the evaluation criteria used by the jury were determined and the rubric proposal was formed by analyzing the obtained information. The jury members was asked to use the rubric in two different Design Studio groups and their opinions were determined. The rubric was taken its final shape by making improvements on it.