Üniversite hastanelerinde satınalma bölümünün önemi ve suistimal örneklerinin incelenmesi
The importance of the purchasing departments in the university hospitals and investigation musised examples
- Tez No: 602250
- Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET ÇALIYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık sektörü, Usulsüzlük, Hile, Denetim, Health sector, İrregularities, Frauds, Audit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Günümüzde sağlık kuruluşları sağlık sektörünün ve tıbbın ilerlemesi ile çok büyük bir gelişme ve değişme göstermiştir. Özellikle son yıllarda teknolojinin de gelişmesi ve bu olayın tıp üzerine olan yansımaları dikkate alındığında kat edilen mesafe çok daha rahat görülebilmektedir. Sadece teknoloji değil gelişen ve değişen yaşam koşulları ile çeşitli uygulamalar yine sağlık sektörünü etkisi altına almıştır. Bu uygulamaların bir yanı da muhasebe ve satın alma kavramları üzerinde görülen değişimlerdir. Sağlık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşların satın alma ve muhasebe servisleri çok titiz olarak işlem yapılması gereken birimlerdir. Gerek mali gerek kanuni açıdan yükümlülükleri dikkate alındığında bu durum daha net anlaşılmaktadır. Elbette her konuda olduğu gibi sağlık kuruluşlarında da çeşitli usulsüzlükler görülebilmektedir. Bu birimlerin başında satın alma ve muhasebe birimleri yer almaktadır. Çeşitli sebeplerden ötürü personellerin görev yaptıkları firmalara karşı yanlış davranışları olduğu gözlenebilmektedir. Özellikle kapıldıkları aldıkları ücreti hak etmediğini düşünme, firmada daha ağır işlerde çalıştığını düşünme ve daha kötü olan daha çok para kazanma hırsı personellerin bu yola düşmelerine sebep olmaktadır. Çok farklı biçimlerde usulsüzlük ve hile olayları görülebilen bu bölümlerde çok sıkı ve etkin bir denetim ve kontrol mekanizmasına ihtiyaç olduğu ele alınan örnekler neticesinde tespit edilmiştir. Çeşitli konularda araştırma yapan danışmanlık firmalarında uygulanan yöntemler baz alınarak daha sağlıklı bir kontrol mekanizması kurulması bu konuda ortaya çıkan hilelerin büyük oranda önüne geçecektir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, health institutions have shown great progress and change with the progress of health sector and medicine. Especially considering the development of technology in recent years and its reflections on medicine, the distance covered can be seen more easily. Not only technology, but also developing and changing living conditions and various applications have also affected the health sector. One of these applications is the changes seen in accounting and purchasing concepts. Purchasing and accounting services of the organizations operating in the health sector are the units that need to be meticulously processed. This is more clearly understood when considering its financial and legal obligations. Of course, as in every subject, various irregularities can be seen in health institutions. Purchasing and accounting units are at the top of these units. Due to various reasons, it can be observed that the employees have misconduct towards the companies they work for. Particularly, they do not deserve the wages they receive, the firm thinks that they are working in the heavier jobs, and the worse the ambition to earn more money causes staff to fall into this path. In these sections where irregularities and frauds can be seen in many different ways, the need for a very strict and effective audit and control mechanism has been determined as a result of examples. Establishing a healthier control mechanism based on the methods applied in consultancy firms conducting research on various subjects will largely prevent the frauds arising in this regard.