Hastanelerde malzeme yönetimi ve iki hastanenin malzeme yönetim sistemlerinin karşılaştırılmasına yönelik bir uygulama
Material management in hospitals and comparing the two hospital's material management systems with an application,
  1. Tez No: 348064
  2. Yazar: PINAR DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ AYANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme, Stok, Malzeme Yönetimi, Hastane
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Hastanelerin önemli amaçlarından biri de sahip olduğu kaynakları etkin ve verimli kullanabilmesidir. Malzemeler, hastanelerin hizmetini zamanında ve etkili verebilmelerini sağlarlar. Malzeme giderleri ise toplam hastane bütçesinin önemli bir bölümünü oluşturur. Hastanelerde malzemelere yapılan masraflar oldukça büyük boyutlardadır. Hastanelerimizde etkin bir malzeme yönetim sisteminin olmayışı stok maliyetlerini de artırmaktadır. Malzemelerin gerek satın alınmadan önce gerekse satın alındıktan sonra etkin bir şekilde dağıtım ve stok kontrol işlemleri yapılmamaktadır. Eğer malzeme yönetiminde etkinlik sağlanamazsa kaynaklarda israf olacaktır. Bu nedenle malzeme yönetim fonksiyonlarını bilmek ve malzeme maliyetlerini iyi bir şekilde değerlendirmek gerekir. Çalışmanın ilk bölümü hastanelerle ilgili genel bilgiler içermektedir. İkinci bölüm malzeme yönetim süreci hakkındadır. Hastanelerde malzeme yönetiminin önemi, malzeme yönetim modelleri, malzeme yönetim fonksiyonları olan malzeme ihtiyaç planlaması, satın alma ve satın alma yöntemleri, stok kontrol yöntemleri, depolama, taşıma ve dağıtım, kalite kontrol ve atıkların değerlendirilmesi aşamaları anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde malzeme yönetim uygulamaları ile ilgili alan araştırması Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri ve İbni Sina Hastanelerinde yapılmıştır. Malzeme yönetim politikaları ve malzeme yönetim süreci örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma malzeme yönetim sistemlerindeki sorunları tespit etmekte ve ideal bir malzeme yönetim sistemi modeli önermektir.
Özet (Çeviri)
One of the important aim of hospitals is to use the resources effective and efficiently. Materials are needed for hospitals to give service effectively and at the right time. Also material expenses is an important part of total hospital budget. Materials costs incurred in hospitals rather large dimensions. The absence of an effective material management system in hospitals also increases inventory costs. Before purchase and after the purchase of materials delivery and stock control processes can?t made effectively. If material management process don't made effectively, the material resources will be waste. Therefore, the material management functions should be known and the cost of materials should be assess in a good way. First part of the study includes general information about hospitals. In the second part of the study is about material management process, the importance of material management for hospitals, material management organization models, informations about material management function which includes planning the material requirement, purchasing and methods of purchasing, stock control methods, storage, transporting and distributing, quality control and assessment of waste products is introduced.In the third part, field research is made for material management applications in Hacettepe University Hospitals and Ankara University İbni Sina Hospital. Politics of material management and process of material management are tried to explain with examples and this study is to identify the problems in material management systems and propose an ideal material management system model. Key Words 1. Material, 2. Stock 3. Material Management, 4. Hospital, 5. Material Management at Hospitals