İş stresinin örgütsel bağlılığa etkisi: Malatya katılım bankaları araştırması
The effect of work stress on organizational commitment: A research in Malatya participation banks
- Tez No: 602862
- Danışmanlar: PROF. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Stresi, Örgütsel Bağlılık, Katılım Bankası, Work Stress, Organizational Commitment, Participation Bank
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışan insanlar; iş yoğunluğu, müşteri tutumu ve mesai arkadaşlarıyla olan ilişkilerden kaynaklanan gerekçeler sebebiyle strese maruz kalabilmektedir. Çalışanın maruz kaldığı streslere yönelik algının yüksek olması ve stres ile başa çıkamaması sonucunda psikolojik sorunlar yaşadığı gözlenmektedir. Bu çalışma, Türk katılım bankacılığı sisteminde iş stresinin örgütsel bağlılığa etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, katılım bankacılığında yaşanan iş stresi ve örgütsel bağlılık arasında bir ilişki olup olmadığını ve iş stresinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Araştırma Malatya ilinde çeşitli katılım bankalarında faaliyet gösteren 60 banka personeline uygulanmıştır. Araştırma verisinin hazırlanmasında kişisel bilgi formu, iş stres ölçeği ve örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows 19.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, yapılmış korelasyon analizinin sonunda iş stresinin, örgütsel bağlılıkla ters yönde ve anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur. Bu sonuca göre, iş stresi azaldıkça, örgütsel bağlılığın arttığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Employees; work intensities can be subject to stress due to customer attitudes and reasons arising from their relationships with their colleagues. It is observed that the employees experience psychological problems if they have high perceptions of stress and cannot cope with stress. This study was conducted to investigate the relationship between the perception of stress in the work life of individuals working in different banks and the levels of psychological symptoms. This study investigates whether there is a relationship between job stress and organizational commitment in the public sector and the work stress. The study was carried out on 60 bank employees in Malatya province. Personal Information Form, Work Stress Scale and Organizational Commitment Scale were used to collect the data. Data were analyzed by using SPSS for Windows 19.0 software. For this purpose, as a result of the correlation analysis, there was a significant relationship between work stress and organizational commitment. According to this result, as the work stress decreases, it is seen that organizational commitment increases.