Cerrahi hemşirelerinin mesleğe bağlılık düzeylerinin hasta güvenliğine ilişkin bilgi,tutum ve davranışlarına etkisi
The effect of professional commitment levels of surgical nurses on knowledge,attitude and behavior related to patient safety
- Tez No: 604236
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN ÇAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşirelik, mesleğe bağlılık, hasta güvenliği, tutum, Surgical Nursing, Professional Commitment, Patient Safety, Attitudes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Araştırma, cerrahi hemşirelerinin mesleğe bağlılık düzeylerinin hasta güvenliğine ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarına etkisinin belirlenmesi amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Mayıs-Haziran 2019 tarihleri arasında bir üniversite ve bir kamu hastanesi cerrahi birimlerinde çalışan hemşirelerle (n= 272) yapıldı. Araştırma verileri, 'Hemşire Tanıtım Formu ve 'Hasta Güvenliği Bilgi Formu', 'Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği'(HMBÖ), 'Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği'(HGTÖ) kullanılarak elde edildi. Verilerin analizinde, sayı yüzde dağılımı, normal dağılan verilerde student t testi, tek yönlü varyans analizi, normal dağılmayan verilerde ise Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi, iki ölçek ortalama puanları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için Spearman korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği ortalaması 73,91±11,98, Hasta Güvenliği Tutum Ölçeği ortalaması 159,58±26,38 idi. Hemşirelerin yaş, eğitim durumu, çalışma yılı ile çaba gösterme istekliliği alt boyutu ve çalıştıkları kurum ile HMBÖ toplam ve alt boyutları arasında anlamlı fark saptandı. Hemşirelerin meslekte çalışma yılı ile ekip çalışması, güvenlik iklimi, stresi tanılama alt boyutları ve HGTÖ toplam ortalama puanları arasında anlamlı fark olduğu saptandı. Araştırmada, cerrahi hemşirelerinin mesleğe bağlılık algısı ile hasta güvenliği tutumu arasında pozitif yönde ve orta düzeyde ilişki bulundu. Sonuç: Bağımlı değişken olan hasta güvenliği tutumunu açıklamada“hemşirelikte mesleğe bağlılık”önemli bir faktör olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to determine the effect of surgical nurses' level of commitment on knowledge, attitudes and behaviors related to patient safety. Materials and Methods: The study was conducted with nurses (n = 272) working in surgical units of a university and a public hospital between May-June 2019. 'Nurse Promotion Form' and 'Patient Safety Information Form', 'Nursing Commitment Scale in Nursing' and 'Patient Safety Attitude Scale' were obtained. In the analysis of the data, number percentage distribution, normally distributed student t test, one-way analysis of variance, and non-normally etched Verde Mann-Whitney U test and Kruskall Wallis test, Spearman correlation analysis and simple leveling were used to evaluate the relationship between two-point mean scores. Findings: The average of Nursing Commitment Scale in Nursing was 73.91 ± 11.98, and the mean of Patient Safety Attitude Scale was 159.58 ± 26.38. There was a significant difference between the nurses' age, educational status, working year and willingness to make effort, and the total and sub-dimensions of the institution and the NCS were determined. There was a significant difference between nurses' professional year and teamwork, safety climate, stress diagnostic sub-dimensions and total mean scores of PSAS. In the study, a positive and moderate relationship was found between surgical nurses' perception of commitment to profession and patient safety attitude. Conclusion: Professional Commitment to the profession in nursing olarak was found to be an important factor in explaining the patient safety attitude, which was a dependent variable.