Suriyelilerin göç sürecinde aidiyet tanımlamalarının inşası: Kütahya Örneği
Build definitions of belonging of syrians in immigrationperiods: Kütahya experiment
- Tez No: 605521
- Danışmanlar: PROF. DR. TALİP KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriyeliler, Türkiye, Kütahya, Göç, Aidiyet, Uyum, Bütünleşme, Syrians, Turkey, Kütahya, Migration, Adaptation, Belonging, Integration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bir yer değiştirmenin ötesinde göç, toplumların yapısını etkileyen çok yönlü, karmaşık ve önemli bir olgudur. Asırlardan beri göç toplumların yapısını sosyal ekonomik, siyasal, kültürel, dini ve psikolojik olarak etkilemektedir. Günümüz dünyasında da savaş, çatışma, doğal afet gibi etkenler göçe sebep olmaktadır. Tarihsel süreçte gerek iç gerekse dış göç olmak üzere Türkiye pek çok göçe tanıklık etmesi dolayısıyla göç olgusundan payını büyük oranda alan ülkeler arasındadır. Suriye'de artan çatışmalarla birlikte, çevre ülkelere sığınarak ülkelerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Suriyeliyi koruma altına alan ülkeler arasında Türkiye en başta rol almaktadır. Bu çalışmada 2011 sonrasında Suriye'den Türkiye'ye göç eden göçmenlerden Kütahya'ya gelen Suriyeliler ele alınmıştır. Yapılan alan araştırmasında topluma uyum aşamasında Suriyelilerin yaşadıkları göçe yönelik algıları ve aidiyetleri tespit edilmeye çalışılarak, toplumsal bütünleşme ve yaşadıkları deneyimlerin açıklanması hedeflenmiştir. Araştırmanın verileri Kütahya'daki Suriyeliler ile yapılan anket tekniği ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is a multifaceted, complex and important phenomenon that affects the structure of societies. Migration affects the structure of societies economically, socially, politically, culturally and psychologically during centuries. In today's world, wars, conflicts, natural disasters and other factors are causing the migration. Turkey has witnessed to many internal and external migration throughout history. Because of the war in Syria, hundreds of thousands of refugees forced to leave their territory and they take refuge in Turkey. The aim of the present study was to investigate the Syrians come from Syria to Kütahya from immigrants who migrated to Turkey after 2011. In survey, it was aimed that the perceptions and belongings of the Syrians to the migration where the Syrians lived were tried to be determined and the social integration and the experiences they experienced. The data of the study were obtained from through semi-structured interviews with the Syrians lived in Kütahya.