11-12 yaş grubu yüzücülerde 8 haftalık antrenman programının serum ve idrar mineral düzeylerine etkisi
The effect of 8-week training program on serum and urine mineral levels in 11-12 age group swimmers
  1. Tez No: 605886
  2. Yazar: YEŞİM YÜCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BANU AYÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Element, Kan, Yüzme, İdrar, Yüzme antrenmanı, Element, Blood, Swimming, Urine, Swimming training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: 11-12 yaş yüzücülerin yarış dönemine hazırlanırken, 8 haftalık antrenman yoğunluğunda serumda oluşabilecek kalsiyum, magnezyum, çinko, demir, sodyum, potasyum minerallerinin değişimlerinin ve idrarda oluşabilecek kalsiyum, magnezyum, çinko, sodyum, potasyum minerallerinin değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 11-12 yaş arası Ulusal gelişim projesine katılmış, aktif olarak lisanslı hiçbir sağlık engeli bulunmayan gönüllü 30 yüzme sporcusu katılmıştır. Çinko ROCHE E 170 cihazı ile analiz edilmiş olup demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, ABBOT AECHİTECT cihazında fotometrik yöntemle kantitatif çalışılmıştır. Çalışmaya gönüllü katılım sağlayan sporculardan kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve demir değerlerinin ölçümü için 5 cc kan, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve çinko değerlerinin ölçümü için 20 cc idrar örnekleri alınarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda, Kız ve erkek yüzücülerin kan serum parametrelerinin ilk ve son test verileri incelendiğinde Zn değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olurken (P0,05). Kız ve erkek yüzücülerin idrar parametrelerinin ilk ve son test verileri incelendiğinde Na değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olurken (P0,05). Son olarak 8 haftalık yüzme antrenmanı kız ve erkek katılımcılarda 50 ve 100 metre yüzme performansını her iki cinsiyet içinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde artırırken (P0,05). Sonuç: Yapılan çalışmanın ardından, 8 haftalık yüzme antrenmanının serum ve idrar mineral seviyelerinde özellikle sodyum ve çinko değerlerini düşürdüğü tespit edilmiştir. 8 haftalık yüzme antrenmanı kız ve erkek katılımcılarda 50 ve 100 metre yüzme performansını her iki cinsiyet içinde artırırken, cinsiyetler arası istatistiksel olarak anlamlı bir değişim olmamıştır. Bu minerallerin diyet ile yerine geri koyulması hem sağlıklı yaşam hem de spordaki performans için önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the changes of calcium, magnesium, zinc, iron, sodium, potassium, and calcium, magnesium, zinc, sodium, potassium in the urine during the 8-week swimming training intensity. Materials and Methods: Thirty volunteer swimming athletes aged 11-12 years participated in the national development project and actively involved in the study. Zinc was analyzed by ROCHE E170 instrument and iron, magnesium, potassium, calcium, sodium, ABBOT AECHITECT device were quantitatively studied by photometric method. 5 cc blood, 20 cc urine samples for calcium, magnesium, potassium, sodium and zinc values were measured from the volunteers who participated in the study. Results: When the first and the last test data of the male and female swimmers were examined, there was a statistically significant decrease in Zn values (P 0.05). When the first and last test data of the male and female swimmer parameters were examined, there was a statistically significant decrease in Na values (P 0.05). Finally, while 8 weeks of swimming training significantly increased 50 and 100 meters swimming performance in both genders (P 0.05). Conclusion: After the study, it was found that 8 weeks of swimming training decreased serum and urine mineral levels, especially sodium and zinc values. While 8 weeks of swimming training increased 50 and 100 meters swimming performance in both sexes, there was no statistically significant difference between the genders. Replacing these minerals with diet can be said to be important for both healthy life and sports performance.