The relationship between parents' perceptions of school climate and their involvement in early childhood education
Okul öncesi dönemde ailelerin okul iklimi algıları ile okul öncesi eğitime katılımları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 605914
  2. Yazar: NEŞE TAŞTEPE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgütsel iklim, okul katılımı, aile katılımı, organizational climate, school climate, parent involvement
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Ailelerin eğitime katılımının okul çıktıları üzerinde olumlu etkileri vardır. Aile katılım düzeyleri üzerinde etkili olan çeşitli faktörler vardır. Ebeveynlerin olumlu okul iklimi algıları bu faktörlerden biridir. Bu çalışmanın amacı, ebeveynlerin okul iklimi algıları ile erken çocukluk eğitimine katılımları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu ilişkiyi incelemek için nicel araştırma modellerinden korelasyonel araştırma türü kullanılmıştır. Çalışma, Ankara'daki altı merkez ilçede, çocukları kamu ve özel erken çocukluk eğitim kurumlarına giden ebeveynlerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Örneklem ekonomik, eğitim ve sosyal yaşam endekslerine göre Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak ve Yenimahalle'den rastgele seçilmiştir. Velilerin Okul İklimi Algısı Ölçeği ve Aile Katılım Anketi ailelere uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyonu ve Hiyerarşik Çoklu Regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, ebeveynlerin okul iklimi algıları ile eğitime katılımları arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, ebeveynlerin okul ikliminin alt boyutları olan akademik iklim, güvenlik iklimi ve sosyal iklim algıları, ebeveyn katılımını ve alt boyutları olan ev temelli, okul temelli ve ev-okul iş birliği temelli katılımı yordamıştır. Okul-aile ortaklığını geliştirmek için tüm paydaşlar iş birliği içinde çalışmalıdır.
Özet (Çeviri)
Parent involvement in education has positive effects on the school outcomes. There are various factors having impact on the levels of parent participation. Parents' perceptions of positive school climate are one of these factors. The purpose of this study is to examine the relationship between parents' perceptions of school climate and their involvement in early childhood education. Correlational research design as a quantitative research model was used to examine this relationship. The study was conducted in the six central districts in Ankara with the participation of parents whose children go to public and private early childhood education institutions. The sample was selected randomly from Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak and Yenimahalle based on economic, education and social life indexes. Parents' Perceptions of School Climate Scale and Family Involvement Questionnaire were administered to parents. Descriptive statistics, Pearson correlation and Hierarchical Multiple Regression analysis were performed. The results of the study showed that there was a positive relationship between parents' perceptions of school climate and their involvement in education. Also, parents' perceptions of academic climate, safety climate and social climate which were sub-dimensions of school climate predicted parent involvement and its sub-dimensions which were home-based involvement, school-based involvement, and home-school conferencing. In order to improve school-family partnership, all the stakeholders should work in collaboration.