Örgütsel adaletin örgütsel sessizliğe etkisi: Ampirik bir çalışma
The effect of organizational justice on organizational silence: An empirical study
- Tez No: 606445
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Sessizlik, Üniversite Çalışanları, Organizational Justice, Organizational Silence, University Employees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada örgütsel adalet algısı ile örgütsel sessizlik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca araştırmada demografik değişkenlerin çalışanların örgütsel adalet algılarında ve örgütsel sessizlik düzeylerinde farklılık ortaya çıkarıp çıkarmadığı da belirlenmeye çalışılmaktadır. Alan araştırmasında anket tekniği ve kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Çalışmanın evrenini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde görev yapmakta olan bütün akademik ve idari personel oluşturmaktır. Hazırlanan anket formları maksimum katılımcı sayısı hedeflenerek dağıtılmıştır. Geri dönüşü olan anketlerden 301 tanesi araştırma kapsamına dahil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına ulaşmak için SPSS 21.0 paket program aracılığıyla tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, güvenirlik analizi, önemlilik karşılaştırma testleri (bağımsız değişkenler t testi ve tek yönlü varyans analizi – F testi) (Cronbach Alpha) kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için ise Pearson Korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik ölçeklerinin literatüre uyumlu şekilde dağıtım adaleti, işlem adaleti, etkileşim adaleti, kabullenici sessizlik, savunmacı sessizlik, korumacı sessizlik şeklinde üçer alt boyuttan oluştuğu, ölçeklerin yapısal geçerliliğinin ve güvenilirliğinin oldukça yüksek değerlerde olduğu bulgusu elde edilmiştir. Ayrıca üniversite çalışanlarının dağıtım adaleti algısı ortalamalarının 3,63, işlem adaleti algısı ortalamalarının 3,36, etkileşim adaleti algısı ortalamalarının 3,65 ve örgütsel adalet algısı ortalamalarının 3,56 şeklinde yüksek bir değere yakın olduğu, kabullenici sessizlik ortalamalarının 2,29, savunmacı sessizlik ortalamalarının 1,95 ve örgütsel sessizlik ortalamalarının ise 2,65 şeklinde ortalamaya yakın bir değerde olduğu belirlenmiştir. Bir anlamda olumlu sessizlik olarak kabul edilen korumacı sessizlik ortalamalarının ise 3,71 değerinde yüksek bir düzeyde olduğu sonucu elde edilmiştir. Araştırmada incelenen değişkenlerin katılımcıların demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediğini belirmek amacıyla fark testleri yapılmıştır. Buna göre; erkeklerin kadınlardan daha yüksek örgütsel adalet ve örgütsel sessizlik düzeyinde oldukları, doktora derecesinde eğitim sahibi ve 1-5 yıl aralığında kurum hizmet süresine sahip olan, akademik personel statüsündeki ve öğretim üyesi olan çalışanların en yüksek örgütsel adalet algısı içinde oldukları, en düşük gelir düzeyindeki çalışanların en düşük örgütsel adalet algısına sahip oldukları, ön lisans mezunlarının ve en düşük gelir grubunda yer alanların en yüksek örgütsel sessizlik düzeyinde oldukları, öğretim üyelerinin en düşük örgütsel sessizliğe sahip grup oldukları bulunmuştur. Kabullenici sessizlik üzerinde dağıtım adaletinin negatif yönlü ve anlamlı, işlem adaletinin ise pozitif yönlü ve anlamlı şekilde etkilediği, etkileşim adaletinin ise anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Savunmacı sessizlik üzerinde dağıtım ve etkileşim adaletinin negatif yönlü ve anlamlı şekilde etkilediği, ancak işlem adaletinin anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Korumacı sessizlik üzerinde dağıtım adaletinin pozitif yönlü, işlem adaletinin negatif yönlü ve anlamlı etkisinin olduğu, etkileşim adalet algısının ise anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca örgütsel sessizlik üzerinde örgütsel adalet algısının negatif yönlü ve anlamlı bir etkisinin olduğu, örgütsel sessizliğin varyansının %1,4'ünün örgütsel adalet tarafından açıklandığı da bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between organizational justice perception and organizational silence level.In addition, it is tried to determine whether demographic variables reveal differences in employees perception of organizational justice and levels of organizational silence.In the field research, survey technique and easy sampling method were preferred.The universe of the study consists of all academic and administrative staff working at KaramanoğluMehmetbey University.The prepared survey forms were distributed by targeting the maximum number of participants.301 of the return surveys were included in the research. Descriptive statistics, factor analysis, reliability analysis, significance comparison tests (independent variables t test and one way variance analysis - F test) (Cronbach Alpha) were used to reach the research results.Pearson Correlation analysis, multiple linear regression analysis and simple linear regression analysis were used to examine the relationships between continuous variables. According to the results of the analysis, it was found that organizational justice and organizational silence scales consist of three sub-dimensions in the form of distribution justice, transactional justice, interactional justice, accepting silence, defensive silence, protectionist silence, and the structural validity and reliability of the scales were very high. In addition, university employees ' distribution justice perception averages 3.63, transaction justice perception averages 3.36, interaction justice perception averages 3.65 and organizational justice perception averages 3.56 are close to a high value, acceptance silence averages 2.29, defensive silence averages 1.95 and organizational silence averages 2.65 are close to the average. In a sense, the mean of protectionist silence, which is considered to be positive silence, was obtained with a high level of 3.71. In order to determine whether the variables examined in the study differ according to the demographic characteristics of the participants, difference tests were conducted.Accordingly, they are higher than at the level of organizational justice and organizational silence, both men and women, have been trained to the PhD degree and 1-5 year range on academic personnel and faculty members who have served the institution in the status of employees who are they are highest in the perception of organizational justice, low-income employees low perception of organizational justice and organizational silence, in the areas of highest and lowest income group of associate degree graduates at the level they are, they are the group with the lowest organizational silence of faculty members. It was determined that distribution justice had a negative and significant effect on accepting silence, and transaction justice had a positive and significant effect, whereas interaction justice had no significant effect. It was seen that distribution and interaction justice had a negative and significant effect on defensive silence, but there was no significant effect of transactional justice.It has been determined that distribution justice has a positive and negative effects on transactional silence, and transaction justice does not have a meaningful effect.In addition, it was found that organizational justice perception had a negative and significant effect on organizational silence and 1.4% of the variance of organizational silence was explained by organizational justice.