Avrupa Birliği'nde Türk işgücünün serbest dolaşımı
Free movement of Turkish work force i̇n The Europen Union
  1. Tez No: 606961
  2. Yazar: NAZLI KÜSER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL ÖZCÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Müzakere Süreci, ABAD'ın Türk işçiler ile ilgili Kararları, Türk İşgücünün Serbest Dolaşımı, İşgücü, Avrupa Birliği, Turkey Negotiation Process, Freemovement Of Workforce, The Court Of Justice Decisions Related To Turkish Workers, European Union
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada“Avrupa Birliği'nde Türk işgücünün serbest dolaşım hakkını”inceledik. Türkiye, Avrupa Birliği bütünleşmesi, işçilerin serbest dolaşımı 35müzakere başlığından birini oluşturmaktadır. İşçilerin serbest dolaşımı 50 yılı aşkın süredir gerek ülkemizde gerekse de Avrupa Birliği çevrelerinde tartışma konusu olmuştur. Yine Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinin resmen başladığı 1963 yılında konjonktüre uygun bulunmuş iken, 2004 Yılında Müzakere Çerçeve Belgesi'nde geçici veya kalıcı istisnaya (derogasyon) tabi tutulabileceği belirtilerek katılım müzakereleri sürecinde işçilerin serbest dolaşımının önemli bir müzakere konusunu oluşturacağı anlaşılmıştır. Bu alanda Türkiye ve Avrupa Birliği arasında aşamalı olarak Ankara Antlaşması, Katma Protokol ve 1980'li yılların başından üç adet Ortaklık Konseyi Kararı'nın kabulü ile bazı gelişmeler sağlanmıştır. Bu kararlar ile birlikte Türk işçilerinin statüsü anlam kazanmış ancak tam olarak uygulamada yeterli olmamıştır. Bunun yanı sıra bu süreçlerde yaşanan sorunlara karşı Avrupa Birliği Adalet Divanına başvurulmuştur. Divanın verdiği kararlar da serbest dolaşım kapsamında Türk işçilerin haklarına ışık tutmuştur. Türk işçilerin serbest dolaşım hakkı tam üyelikten sonraki 7 yıllık geçiş sürecinden sonraya ertelenmiştir. Vize sorununa farklı bir boyut kazandıran Geri Kabul Antlaşması da burada önemli yer tutmaktadır. Bu açıdan Avrupa Birliği Türk işçi işgücünün serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması için uzun bir sürecin varlığının gerektiğini kabul etmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the right of“free movement of Turkish work force in the European Union”.Turkey in the process of integration into the European Union,the right to free movement of workers constitutes one of the 35negatition chapter.The free movement of the workers has been the subject of debate both in Turkey and in the European Union for more than 50 years. Also, it is understood that, the free movement of workers is an important negotiation chapter in the 2004 negotiation framework document and subjecet to temporry and permanent deragation. When at the date of Europen Union – Turkey relations started officially in 1963 found appropriate to the conjuncture. Chapter gradually, Treaty of Ankara between Turkey and the European Union, the Additional Protocol and the adaptation of the three Decision of the Association Council, some progress has been achieved in the early 1980s. With these decisions, the status of Turkish workers gained meaning, but full implementation was not enough. In addition, the Europen Court of Justice was appealed against the problems experienced in these processes. The decisions of the Court also shed light on Turkish workers rights the scope of free movement. Turkish workers free movement postponed to the period after 7 years admission process. The Readmission Rgreement, which gives a different dimension to the visa problem of Turkish workers, has an important place here. In this respect, it is necessary to accept that a long process is necessary fort he rigtht of free movement of the Turkish work force.