Futbol hakemlerine uygulanan empatik beceri eğitiminin hakemlerin müsabaka yönetimi üzerine etkisinin incelenmesi
The examination of emphatic skill training on game management in football referees
- Tez No: 607342
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Empatik Beceri, Futbol, Müsabaka Yönetimi, Hakem, Uygulamalı Eğitim, Empathic Skill, Football, Game Management, Referee, Practical Training
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, futbol hakemlerine uygulanan empatik beceri eğitiminin hakemlerin müsabaka yönetimi üzerine etkisinin incelenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışma grubuna Kayseride bulunan il hakemleri içerisinden 2017 - 2018 sezonunda aktif olarak görev alan 45 hakem arasından gönüllü olan 16 kişi deney grubuna 16 kişi ise kontrol grubuna alınarak çalışmaya katılmıştır. Araştırmada hakemler hakkında bilgi elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik bilgi formu, hakemlerin empatik beceri düzeylerini tespit etmek için; Dökmen (1988) tarafından geliştirlen empatik eğilim ölçeği ve hakemlerin maç sonu performanslarını değerlendirmek için il hakem kurulu tarafından görevlendirilen gözlemcilerin rapor ettiği gözlemci bilgi formundaki hakem puanları kullanılmıştır. Deney grubunda yer alan hakemlere 4 hafta boyunca 5 gün, günde 2 ders olmak üzere empatik beceri eğitim programı verilirken; kontrol grubundaki hakemlere eğitim verilmemiştir. Ayrıca deney ve kontrol grubundaki hakemlerin görev aldıkları müsabakaların gözlemci puanları haftalık olarak takip edilmiştir. Ölçeklerden ve müsabakalardan elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programına kaydedilerek istatistiki işlemleri bu program vasıtası ile yapılmıştır. Normallik durumunun belirlenmesi için normal dağılım eğrilerine, çarpıklık-basıklık katsayılarına ve Shapiro Wilk testi sonuçlarına bakılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler için kontrol ve deney grubu ön test, ara test ve son test bulgularının karşılaştırılmasında bağımsız iki değişken karşılaştırılmasında uygulanan Independent Sample T test kullanırken, deney grubu ve kontrol grubu kendi içindeki ön test, ara test ve son test verilerinin karşılaştırılmasında ise tekrarlayan ölçümlerde kullanılan Repeated Measures Anova test istatistiği kullanılmıştır . Sonuç olarak hakemlere uygulanan 4 haftalık empatik beceri eğitimi hakemlerin müsabaka performansları üzerine olumlu etkilerinin olduğu ve atletik olarak gelişimi sağlayan antrenmanların yanı sıra psikolojik yönü geliştirici olarakta yapılan çalışmaların hakemlerin müsabaka yönetim performansını olumlu yönde arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the impact of empathic skill training on football referees' game management. When forming the study group, out of 45 provincial referees who actively took part in the 2017/18 season in Kayseri, 16 referees were recruited to participate in the experimental group and 16 referees in the control group, on a voluntary basis. The study used the socio-demographic information form prepared by the researcher to acquire information about the referees, Empathic Tendency Scale developed by Dökmen to determine the referees' empathic tendency levels, and referee points in the observer's information form reported by the observers appointed by the provincial jury to assess referees' performance at the end of matches. The referees in the experimental group received Empathic Skill Training for 2 hours a day for 5 days over 4 weeks while the referees in the control group did not receive training. In addition, the observer points for the games presided by the referees in both experimental and control groups were followed on a weekly basis. Data obtained from the scales and games was entered and statistically analysed using SPPS 20.0 software. To test normality, normal distribution curves, skewness and kurtosis coefficients and the results of the Shapiro-Wilk test were analysed. In the comparison of the control and experimental groups' pretest, interim test and posttest findings for the data obtained from the scales, the study performed the independent sample t test used to compare the means of two independent variables. To compare the intra-group pretest, interim test and posttest data within the experimental group and control group, the Repeated Measures Anova Test used for repeated measures was performed. The results of the study indicated that 4 week empathic skill training provided for the referees had positive impacts on their game performance, and exercises to improve psychologically as well as training to enhance athletic development increased the referees' game management performance positively.