Hasta yakını olmanın getirdiği güçlükler ve dini başa çıkma (Palyatif bakım servisi onkoloji hasta yakınları)
- Tez No: 607888
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ALTINLI MACIC
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Hasta Yakınları, Tedavi Süreci, Dini Başa Çıkma Stratejileri, Patient Relatives, Treatment Process, Religious Coping Strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada kanser hastası yakınlarının hastalık sürecinde dini başa çıkma stratejilerinden yararlanma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel çalışma deseninden yararlanılmıştır. Araştırmaya 2017-2018 yılında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Palyatif Bakım Servisinde yatmakta olan kanser hastası yakınları (n=20) dâhil edilmiştir. Hasta yakınlarının yaşadığı güçlükler ve dini başa çıkmada başvurulan dini referansların rolünü öğrenmek, hangi başa çıkma davranışlarına başvurulduğunu tespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan mülakat formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda hasta yakınlarının tedavi sürecinde birçok sorunla karşılaştıkları belirlenmiş, karşılaşılan sorunların başında aile bireylerinin genel olarak duygusallaşması, refakatçilerin tedavi sürecinde işlerini bırakmaları nedeniyle maddi zorluk yaşamaları, hasta yakınlarından bazılarının aileden uzaklaşması, hasta yakınlarının zamanlarının büyük bir bölümünü hastanın yanında geçirmek zorunda kalmaları gibi bir takım zorlukların geldiği tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan hasta yakınlarının %80'inde dini başa çıkma stratejilerinden yararlanmanın olumlu katkıları olduğu belirlenmiştir. Hastaların en fazla kullandıkları dini başa çıkma stratejilerinin başında dua ve sabır etmenin geldiği tespit edilmiş, söz konusu dini başa çıkma stratejilerini kader, şükür ve imtihana teslim olmanın takip ettiği tespit edilmiştir. Hasta yakınları tarafından en az kullanılan dini başa çıkma stratejisinin ise tevekkül olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, hasta yakınlarının birçok sorun yaşadığı tedavi sürecinde dini başa çıkma stratejilerini yaygın olarak kullandıkları ve dini başa çıkma stratejilerinden faydalanmanın yararlı olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular ışığında kanser hastası yakınlarında tedavi sürecinde dini başa çıkma stratejilerinden yararlanmanın hasta yakınları açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the level of benefiting from religious coping strategies by the relatives of cancer patients. Qualitative study design was performed in the study. In the year of 2017-2018, the relatives of cancer patients (n = 20) who were hospitalized in İzmir Tepecik Training and Research Hospital Palliative Care Service were included in the study. The interview form which was prepared by the researcher was used to find out the difficulties experienced by the relatives of the patients, the role of religious references in religious coping and which coping strategies were used by them. As a result of the study, it was determined that the relatives of the patients faced many problems during the treatment period. The main problems were the emotional feeling of the family members, the economical difficulty of the participants due to leaving their jobs in the treatment process, being distant from their families, having to spend a large part of their time with the patient. It was determined that 80% of the participants stated that using religious coping strategies made a very positive contribution to their lives. It was found that the most common religious coping strategies of the patients were prayer and patience followed by fate, gratitude and examination. It was concluded that the least common religious coping strategy used by the relatives of the patients was submission to God. According to the findings of the study, in the process of experiencing many problems during treatment. It was determined that the relatives of the patients used religious coping strategies widely and thought that it was advantageous to benefit from religious coping strategies. In the light of these findings, it is possible to argue that benefiting from religious coping strategies in the treatment process might produce positive results for relatives of patients.