Sağlık kurumları işletmeciliğinde iş etiği açısından hissedarlar önceliği kuramı ile paydaşlar kuramı'nın karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of stakeholder primacy theory and shareholder theory in healthcare management through the business ethics
- Tez No: 608005
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN BOCUTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumları İşletmeciliği, İş Etiği, Hissedarlar Önceliği Kuramı, Paydaşlar Kuramı, Ödev Ahlakı, Faydacılık, Paydaşlar Analizi, Paydaşlar Yönetim Stratejisi, Healthcare Management, Business Ethics, Shareholder Primacy Theory, Stakeholder Theory, Deontology, Utilitarianizm, Stakeholder Analysis, Stakeholder Management Strategy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sağlık hizmetleri alanında bilimsel gelişmelerin etkisiyle ve sağlığın metalaşmasıyla 19.yy'ın ikinci yarısından itibaren yaşanan dönüşümlerle beraber fonlanma, verimlilik, hesap verebilirlik, kamu yararının kollanması, hizmetin yaygınlığının ve kalitesinin gözetimi gibi konuların yanı sıra işletme açısından etik sorunu medikal etikten öte bir zaruret olarak yönetimin bir unsuru haline gelmiştir. Sağlık kurumları işletmeciliği yönetim süreçlerinde etiğin alışılmamış rolü kuram karşılaştırmaları bağlamında analiz edilmiştir. Bu amaçla Hissedarlar Önceliği Kuramı ile Paydaşlar Kuramı ayrıntılı bir şekilde el alınmıştır. Etik karşılaştırmanın kuramsal çerçevesi Faydacılık ve Kantçı ödev yaklaşımları ile sınırlandırılmış ve bu iki ana etik kuramın sağlık kurumları işletmeciliği etiği alanında bütünleştirilmesinin olanakları bütün tez boyunca incelenmiştir. Nihai tahlilde, tek bir hedefe yönlenmiş herhangi bir sağlık kurumu işletmesinin kaçınılmaz olarak sağlık hizmetlerinin karmaşık doğasını kavramada işlevsiz kalacağı ve böylece kurumun belirlenmiş misyonunu yerine getirebilmekten yoksun olacağı gösterilmiştir. Aynı gerekçelerle, işletme faaliyetlerinde yaşanan dinamik değişimin farklı yönlerini ihtiva etme iddiasında olan stratejik yönetim modeliyle ve etik öncelikleri de içeren kapsam gücüyle Paydaşlar Kuramı'nın sağlık kurumları işletmeciliği alanında yetkin bir kuram olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
As of mid-19th century transformations in the realm of healthcare services, arising from scientific developments in medicine and commodification of health, not only the issues such as funding, efficiency, accountability, the protection of the public interest, service penetration and quality surveillance but also ethics, apart from medical ethics, has unavoidably become an element of management for the healthcare institutions. The offbeat role of ethics in healthcare management processes is analyzed within the context of theory comparisons. To this end, Shareholder Primacy Theory and Stakeholder Theory is undertaken in detail. Theoretical framework of ethical comparison is clearly circumscribed by Utilitarianism and Kantian deontological approach and potential room for any integration of these major ethical theories in healthcare management ethics is examined throughout the entire thesis. In the final analysis, it is shown that any healthcare management with a single target oriented approach is imminently dysfunctional in covering complex nature of healthcare services and thus incapable of being accomplished any given corporate mission at all. By the same token, it is also asserted that Stakeholder Theory with its strategic management model and scope of power intending to embrace different aspects of dynamic change in business activity, including ethical priorities, is a congruent business ethics theory in healthcare management.